ВИДЕО репортаж: Софийска политика през погледа на „французи и холандци“ от Софийци и Шопци

На повече от 270 километра от София, в Източните Родопи, се намира село Шопци - единственото в страната с това име, което оказва се е д


На повече от 270 километра от София, в Източните Родопи, се намира село Шопци – единственото в страната с това име, което оказва се е дадено от местните преди много, много години.

„Старите казват, че навремето тук е живял някакъв доктор, бил е родом от София. Лекувал е хората и от там се е появило това име“, казва бай Мехмед, жител на Софийци.

И  тук, както на много други места в страната, следят случващото се след изборите в столицата. Срещаме няколко души, пиещи кафе пред едно от магазинчетата в селото.

„Сега, вероятно няма да могат да направят правителство, не вярвам. Нови избори ще има, ама кой знае кой ще е  пак“, казва Мехмед. А съседът му Сунай допълва: „И аз гласувах, за да се промени всичко, ама правителство няма да има, по-скоро нови избори. Като ги гледам как се карат там в парламента. Не знам дали ще гласувам ако има нови избори“.

„Ако има нови избори, няма да гласувам аз, аман вече“, добавя трети.

„Цирк, пълен цирк са. Какво правят, нищо не правят, само дето се карат. И за какво гласувахме? За нищо!“, възмущава се Сунай.

„За 30 години не направиха нищо. Обещават, обещават, но нищо не са направили, няма и да направят. Не вярвам, вярата ни отиде вече!“, отсича отново бай Мехмед.

И в Шопци, както в повечето села у нас, бавно, но сигурно хората се топят. 

„В това село, знаете ли колко народ имаше? Сега, какво остана-нищо не остана! Днес в Шопци е много зле, няма работа, нищо няма“, възмущават се мъжете. 

Голяма част от жителите на селото работят в чужбина.

„Аз живея в Нидерландия, защото какво да правя тук? Няма поминък, няма нищо. Сега съм си у дома на почивка“, казва Метин.

„Във Франция работя 5 месеца, после тук харча парите през останалите 7 месеца. Ако работя тук само 5 месеца, дали ще мога цяла година да ми стигнат? Никога не може да стане това“, добавя Сунай.

„Да не мислите, че е лесно да работите извън България? Да живееш тук и да ходиш да просиш в друга държава, не е лесно, но няма как“, казват мъжете в Шопци, които по неволя са се пръснали из Европа, но въпреки това продължават да се вълнуват от случващото се в страната.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0