ВИДЕО репортаж: След отварянето: Слабо в заведенията – няма хора, ще се намалят заплати?!

ВИДЕО репортаж: След отварянето: Слабо в заведенията – няма хора, ще се намалят заплати?!

Заведенията отвориха, но стартът е… слаб. Това казват от бранша в Кърджали. Малко са ресторантите, които още в първия ден след от


Заведенията отвориха, но стартът е… слаб. Това казват от бранша в Кърджали. Малко са ресторантите, които още в първия ден след отпадане на забраната се напълниха до допустимите 50% капацитет. „Може за празниците да се пазят хората, а и да нямат такива възможности заради несигурността“, допълват още. 

Интересното е, че за 8-ми март има резервации, но с ограничението за капацитета, се налага да отказват половината. А в действителност в зимния сезон, именно празниците са най-оборотните дни за бранша. Ограничението в броя на клиентите води и до намаляване на персонала. 

„Няма как, не можеш с 50% ограничен капацитет да поддържаш същия по численост екип. Може да се стигне и до понижение на заплати“, коментират още от бранша. Загубите тепърва ще се изчисляват, надеждата е ограниченията да са временни. В същото време някои от заведенията в региона не отвориха изобщо врати, тъй като пред тях все още стои проблемът с набавянето на служители. 

Както 24rodopi.com вече писа, близо 30% от работещите в сферата на ресторантьорството заминаха, за да търсят препитание зад граница.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0