ВИДЕО репортаж: След молитвата – време е за гости и за трапези!

ВИДЕО репортаж: След молитвата – време е за гости и за трапези!

Десетки мюсюлмани изпълниха новата джамия над кърджалийския квартал „Възрожденци“ на Курбан Байрам, където точно в 6.36 сутринта започна празничната м

Десетки мюсюлмани изпълниха новата джамия над кърджалийския квартал „Възрожденци“ на Курбан Байрам, където точно в 6.36 сутринта започна празничната молитва.
„Обръщам се към всички вярващи с пожелание за здраве, берекет и добруване. Да сме здрави на първо място, но и да се опитаме да видим хората в нужда, да им окажем нашата подкрепа. С всеки празник Кърджали се утвърждава като столица на толерантността. Място, където хората заедно отбелязват своите празници, независимо от вяра и етнос“, заяви след празничната молитва кметът на Кърджали Хасан Азис.

В същото време в кърджалийското село Глухар, семейството на Аптикадир и Селиме Ахмед се готви да посрещне гостите за празника.

„Довечера ще имаме гости, утре също. Четири дни ще идват хора, докато не свърши курбанът. Близките ни идват – зетьове, дъщери, внуци, сестра ми също“, изброява 72-годишният Аптикадир от Глухар, който като по-възрастен ще бъде домакин на празника.

Кметът на селото Еркан Юсеин пък обяснява:

“По принцип Байрамът е ден за сплотяване, за единство, ден за прошка. При нас мюсюлманите е казано, повече от три дни да не се сърдим на никого. Що се отнася до месото за курбана на днешния ден, то се разделя на три части – за семейството, за роднините и за онези, които нямат възможност да направят курбан днес“.

За домакинята Селиме, подготовката за празника е започнала още преди дни, тъй като има за задача да осигури богата трапеза, традиционна за Курбан Байрам.

„Баница, баклава, сарма, месото ще пържим, курбан също. Трапезата трябва да е богата. Не е всеки ден Байрам, а два пъти в годината“, казва жената.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0