ВИДЕО репортаж: Селски кмет брои хората, резултатът: На минус 100 души сме!

ВИДЕО репортаж: Селски кмет брои хората, резултатът: На минус 100 души сме!

24rodopi.bg/TV/Регион Макар до финала на преброяването на населението да остават няколко дни, в някои от селата на Кърджали, то вече е приключило.

24rodopi.bg/TV/Регион

Макар до финала на преброяването на населението да остават няколко дни, в някои от селата на Кърджали, то вече е приключило. В ролята на преброители са влезли дори самите кметове. Причината – остра липса на желаещи да извършат преброяването. Така например кметът на Бойно Айдън Керим, заедно със своята секретарка, са успели за около три седмици да опишат всичко по анкетните карти, от врата на врата, както в село Бойно, така и в по-малкото съседно село Каменарци.  Хората били изключително отзивчиви, а един от малкото въпроси, който ги затруднил, бил „Кога е построена къщата ви?“. 

Като дългогодишен кмет на Бойно, участвал и в предишното преброяване през 2011 г., Айдън Керим отбелязва, че населението осезаемо намалява. Ориентировъчно, определя спад от порядъка на 80-100 души само в Бойно, където според него живеят не повече от 400 души, въпреки, че по постоянен адрес са над 1000. Причините са няколко – застаряване на населението и огромен процент заминали в чужбина, предимно млади хора. В по-малките села около Бойно, като Каменарци, положението е още по-трагично, останали са 30-40 души и то само възрастни хора. Една изключително тревожна тенденция, която няма изглед да се промени, поне скоро./24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0