ВИДЕО репортаж: Самотният Тодор – живот с ампутирана радост, но и в светлината на…

ВИДЕО репортаж: Самотният Тодор – живот с ампутирана радост, но и в светлината на…

Вече няколко години една малка стая, без прозорци, с капеща от тавана вода, е дом. Потресаващи условия за живот за 65-годишния Тодор Ге


Вече няколко години една малка стая, без прозорци, с капеща от тавана вода, е дом. Потресаващи условия за живот за 65-годишния Тодор Георгиев от Кърджали. Намира се на втория етаж на стара сграда, под която се помещава автосервиз.

Живот с ампутирана радост, но и в светлината на човешката добрина. 

„Тук съм някъде от около 4-5 години. Подслоних се тук, нямаше къде другаде да отида. Трудно се живее, но нямам друг вариант. Виждате какво е положението, в този студ си мръзна, но стискам зъби и това е“, казва Тодор, който е и инвалид.

„От диабета, долу на крака ми, се получиха рани. Аз позакъснях и то тръгна нагоре. Трябваше да се отстрани. Сега съм по-добре, но не получавам пенсия по болест. Подал съм документи в ТЕЛК преди 6-7 месеца, но още нищо не е излезнало“, споделя пред екип на 24rodopi.com кърджалиецът, който е с ампутиран крак.

Казва, че преди да се разболее е работил като шофьор. 

Напълно сам е.

„Нямам никакви  близки. Имах сестра, но тя почина преди година“, разказва възрастният мъж.

Запознати със състоянието му периодично помагат с каквото могат. Получава и социалната услуга „Топъл обяд“. 

„Хората ми носят дрехи, всичко. Помагат, но не мога сам да се обслужвам. Нищо не мога да направя без крак, трудно ми е. Иначе ми носят обяд от „Социално подпомагане“,твърди още Тодор.  

Социалните в Кърджали посочиха пред екипа ни, че през годините няколко пъти са му отпускани средства. В три от случаите са за покриване на болнични разходи и една еднократна помощ в размер на 200 лева за инцидентни нужди. От дирекцията отново са се ангажирали със случая на Тодор и са му предложили да бъде настанен в Дом за възрастни хора.

„Днес дойдоха социалните и ми предложиха да ме настанят в Старчески дом и аз се съгласих, подписах даже декларация“, сподели мъжът.

Ще му бъде направен ПСР тест, а след постъпването му в учреждението, Тодор ще бъде поставен под карантина.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0