ВИДЕО репортаж: Ръст на хората останали без препитание, 5 520 безработни в „ковид есента“!

ВИДЕО репортаж: Ръст на хората останали без препитание, 5 520 безработни в „ковид есента“!

5 520 са безработните в област Кърджали през настоящата „ковид есен“. Ръстът на останали без препитание нашенци пък е с 214


5 520 са безработните в област Кърджали през настоящата „ковид есен“. Ръстът на останали без препитание нашенци пък е с 214 души повече към момента отколкото през „здравия октомври“ миналата година. Това сочат данните на Агенцията по заетостта към 31 октомври. 

През отминалия месец работа са започнали общо 518 лица от региона, като от тях 400 са устроени на първичния пазар на труда.

Равнището на безработица в Кърджалийско е 9,1% при 6,9 на сто за страната. Спрямо същия период на миналата година ръстът е с 0,4 процента.

Най-лесно се намира работа в Кърджали. Безработицата в областния град е 6,1 на сто, на второ място по най-малък брой хора без препитание е Момчилград, където безработицата е с ниво от 8,7 на сто. Най-високи пък са стойностите в общините Джебел и Ардино-съответно 16,4% и 15,6%. 

Област Кърджали се нарежда на 12-та позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната.

Новорегистрираните лица през месец октомври са 814. Най-много служители са били освободени от сектора на услугите-225 души, както и от сектор „Индустрия“-163-ма души. Със сто са се увеличили безработните висшисти само в рамките на месец, като на борсата към края на октомври са общо 516 души с висше образование. 

Най-много безработни има на възраст над 55 години, които формират дял от 36,6 на сто.

893-ма души в региона пък са без работа от повече от година.

В същото време от Асоциацията за защита на потребителите алармираха за увеличение с 19% на хората, които не могат да плащат дълговете си за периода февруари-ноември 2020 г. По данни на БНБ на близо 6 млрд. лв. възлизат необслужваните кредити. От тях близо 2 млрд. са отсрочените заеми на домакинствата. 

Предвид очакванията за провал на зимния туристически сезон и въведените ограничения до 21 декември, делът на хората изпитващи затруднения да обслужват кредитите си ще продължава да се увеличава, прогнозират от Асоциацията.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0