ВИДЕО репортаж: Ресторантьори стават гурбетчии?! Храната се изхвърля, за година пандемия – 840 лева помощ!

ВИДЕО репортаж: Ресторантьори стават гурбетчии?! Храната се изхвърля, за година пандемия – 840 лева помощ!

Разхлабването на противоепидемичните мерки стартира с отварянето отново на фитнесите, културните институции и заведенията, но само с ма


Разхлабването на противоепидемичните мерки стартира с отварянето отново на фитнесите, културните институции и заведенията, но само с маси на открито.

На 1-ви април в Кърджали обаче, в голяма част от заведенията масите останаха празни.

Собственици на ресторанти са песимистично настроени. 

„Няма да има клиенти. Как ще стоят хората тук? Виждате, още е студено, има вятър, не е лятно време. А и има страх“, коментира ситуацията Невен Желев, управител на един от ресторантите в центъра на града.

Клиентите са намалели драстично в последните месеци, очакванията са отливът да се задълбочи още. 

„Приходите не покриват и няма да покрият разходите. От известно време, преди да ни затворят пак, имахме не повече от 10% работа в сравнение с преди. Например, ако сме правили 1000 лева оборот, то той спадна на 100 лева. От джоба си вадя, каквото имам заделено, и давам на работниците. От 100 лв. оборот, какво иначе да им дам? Освен това, много от готвената храна остава и я хвърляме. Заредим продукти, затворят ни, след което ги изхвърляме“, обяснява още Невен Желев.

А компенсациите не покриват разходите, поне в случая на това заведение в центъра на Кърджали.

“За всички мерки сме кандидатствали. Един път само са ни изплатили 840 лв. За една година това получихме-840 лв., друго няма“, посочва ресторантьорът.

Има и хора от бранша, които сериозно обмислят да затворят и да се преориентират в друга сфера или пък да заминат зад граница.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0