ВИДЕО репортаж: Разкопките на крепостта, където Анри става император…

Разкопките на една от най-запазената средновековна крепости у нас - Вишеград, вече са факт. Повече от седмица екипът на Николай Овчаров


Разкопките на една от най-запазената средновековна крепости у нас – Вишеград, вече са факт. Повече от седмица екипът на Николай Овчаров работи интензивно по крепостта, която според археолога е класически замък, от 12-14 век, със запазени стени до 8-10 метра височина.

„В момента копаем една сграда в самата крепост. Вероятно ще бъде Г-образна, още не може с точност да се каже, тъй като само едната й страна е дълга около 40 метра. Това се е редувало на 2-3 или 4 етажа. В тях вероятно е имало зали за пирове, параклис и т.н. Такива са нашите предположения към момента. Може би жителите на Кърджали си спомнят, че тук имаше и три огромни стълба, захранващи ОЦК навремето. С много прецизна работа на булдозерите, успяхме да махнем основите, които бяха огромни. Сега тези зидове излязоха след махането на стълбовете и от тук нататък всичко е на ръка“, обясни проф. Овчаров седмица след старта на разкопките на Вишеград.

По онова време замъкът се е издигал над плодородната долина, но без язовира.

„Този замък е имал своето предназначение. Според хипотезата ни, става въпрос за резиденция на архонтите, т.е. на областните управители, казано със съвременна терминология. Не е град, а нещо като жилищен замък, представляващ едновременно укрепление и място за живеене“, посочи предположенията си археологът Овчаров.

Това, което се знае със сигурност обаче е:

„Походът от 1206 година на регента на Латинската империя Анри, който разполага своя лагер в тази долина на река Арда и именно тук научава, че брат му Балдуин – първият латински император, е убит в Търново. Тук, в този замък, където Анри е резидирал е избран за император, а после коронясан в Константинопол“, разказва Овчаров.

Тук са правени сондажи още през 70-те години от Иван Балкански, без запазена документация обаче. Това, което е открито тогава са находки, намиращи се днес в Регионалния исторически музей в Кърджали.

„Сред тях има стрели и копия, но най-интересното може би е забралото за рицарски шлем, в експозицията на кърджалийския музей, което именно насочва към времената от  IV-ия кръстоносен поход“, допълва проф. Николай Овчаров.

Разкопките са в резултат на отпуснатите от държавата 100 000 лева в края на месец февруари. Те трябва да продължат до края на месец юни, след което всички се прехвърлят на Перперикон, където също предстоят археологически дейности.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0