ВИДЕО репортаж: Пътят на тръбите…

ВИДЕО репортаж: Пътят на тръбите…

Дейностите по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България са все по-видими в региона. На местата, откъдето ще минав


Дейностите по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България са все по-видими в региона. На местата, откъдето ще минава трасето, се виждат множество тръби. А съвсем скоро премиерът Бойко Борисов заяви, че на 1 януари догодина в България ще влезе азерски газ. Така, по думите му, ще бъде постигната пълна диверсификация на енергийните доставчици. 

Газопроводът пресича четири общини в региона – Кърджали, Кирково, Момчилград и Джебел.

Тръбата от Стара Загора до Комотини е с дължина 182 км. и капацитет от  3 до 5 млрд. куб. м газ годишно. До момента по проекта доставеното количество линейни тръби е 159 км. Заварените тръби са близо 72 км, а общо положените и засипаните по изграждащото се трасе са над 11 км. За изпълнението на строителните дейности на интерконектора работят общо 440 души.

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни. Интерконекторът е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0