ВИДЕО репортаж: Проф. д-р Черкезов: Болницата работи на пълен капацитет, идват пациенти в тежко състояние!

Към днешна дата Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали работи със своя пълен капацитет и възможности

Към днешна дата Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали работи със своя пълен капацитет и възможности за всички пациенти, които имат нужда, заяви изпълнителният директор на здравното заведение проф.д-р Тодор Черкезов.
„Това не е болница за Сovid-19, това е болница за всички болести, а инфекцията е локализирана в определена структура на здравното заведение“, посочи д-р Черкезов, предвид факта, че ситуацията с пандемията е довела до други, сериозни проблеми:
“Само за месец април инфарктите са се увеличили и починалите пациенти, които са чакали до последно вкъщи и са се страхували да дойдат в болницата. Също така, случаите, които пристигат в изключително тежко състояние, са много вече. Увеличиха се и пациентите, които идват в затегнати състояния, които ако оперативната интервенция е била извършена по-навреме, щеше да бъде по-щадяща, а сега е в състояние на усложнения.“
Проф.д-р Черкезов отбеляза и факта, че през месец април, легловата база в здравното заведение е била пълна едва на 33%, при обичайни 75 на сто. Това е дало своето икономическо отражение – 15% по-малко средства в бюджета.
„Заплати няма да намаляваме, но това, което лекарите и сестрите получаваха като ДМС за изпълнената си дейност, просто няма откъде да дойде“, посочи шефът на здравното заведение.
По отношение на пациентите с Ковид -19, той заяви, че в болницата са лекувани общо 8 души, двама от които още са в Инфекциозно отделение.
„Единият се възстанови и се върна в Инфекциозно отделение, другият остана на апаратна вентилация в ОАИЛ, където даде два отрицателни резултата за коронавирус, но почина от усложненията. Петима пациенти с Сovid-19 са излекувани“, каза проф. д-р Черкезов.
Информира още, че от началото на извънредното положение до 19 май в лабораторията в Стара Загора и тази в Кърджали са направени общо 228 ПСР теста. Пациенти, постъпващи за изясняване на клинично състояние, се изследват безплатно в лабораторията в Кърджали, но не и ако идват просто, за да си направят тест. В зависимост от вида на изследването, PCR тестът е 90 лв, бързият тест е 25 и се прави в микробиологичната лаборатория.
От постъпилите дарения, до момента са изразходвани малко над 300 000л в. за апаратура, консумативи, предпазни средства…
Повече във видеото:

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0