ВИДЕО репортаж: Протест срещу звуковия терор във "Възрожденци"

ВИДЕО репортаж: Протест срещу звуковия терор във "Възрожденци"

Кърджалийци с активна гражданска позиция, живущи в блокове 17, 18, 18А, 14, 15 и 16 в квартал „Възрожденци“, излязоха н

Кърджалийци с активна гражданска позиция, живущи в блокове 17, 18, 18А, 14, 15 и 16 в квартал „Възрожденци“, излязоха на протест срещу звуковия терор, на който са подложени в продължение на пет месеца. Причините за непоносимия шум са изкопни дейности на метри от жилищните им сгради, където трябва да бъдат издигнати две нови кооперации. Твърденията са, че ужасният шум е от 8 часа сутринта до 14 часа, с двучасова почивка и отново, от 14 до 16 часа. По думите на живущи в близост, три къртача работят едновременно.
„Нито можем да се чуем, нито нищо. Това чукане, този шум, буквално ни изкарва извън релси. Може ли да си представите шум, който многократно надвишава допустимите 60 децибела? Това са три къртача, има и багери, които извозват тази маса камъни. Ние, нямаме миг спокойствие“, жалват се протестиращите.
Някои от тях твърдят, че непоносимият шум се е отразил дори на здравето им.
„Нямате си представа, аз съм с два инсулта, мъжът ми също е с два инсулта, нямаме миг спокойствие. Тези къртачи вдигат такъв шум, имам чувството, че съм на зъболекарския стол. Откакто почнаха работа, съм изпила три шишета успокоителни“ , изрича с вълнение възрастна жена.
Потърпевшите казват още, че търсят диалог със строителите.
“Очаквахме днес да дойде някой от инвеститорите. Ние сме „за“ диалога, ние не протестираме, защото така ни е хрумнало, а защото търпението ни се изчерпа“ , изричат още и допълват: “Ако не спрат, ще затворим пътя и това ще стане в делничен ден“, заканват се от шестте блока във „Възрожденци“.
Имат намерение в следващите дни да подадат жалба в Регионалната здравна инспекция, настоявайки да бъде измерен шумът от тежките машини, за да се установи надхвърля ли допустимите децибели.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: