ВИДЕО репортаж: Протестът: Стотинка не е вложена в квартала за 20 години! Архитектът: Не искате „Мерцедес“, защото имате „Москвич“

„Не искаме всичко да е бетон в нашия квартал. В момента къщите са ни хубави, със зелени площи, дворчета с градинки. Представете си

„Не искаме всичко да е бетон в нашия квартал. В момента къщите са ни хубави, със зелени площи, дворчета с градинки. Представете си инфраструктурата там, с тесните улици и пр., как ще поеме едно такова застрояване. За този квартал не е помислено последните 20 години. Не е вложена и една стотинка от общината, нито по улици, нито по тротоари-нищо. Сега искат да строят, е няма да стане!“.

Това заяви жител на квартал „Байкал“, един от десетките, които се включиха в протеста

пред сградата на Община Кърджали с искане  „Не на презастрояването и промяната в Общия устройствен план“.

„Преди години, колегите на главния архитект – бившите проектанти, са предвидили квартал „Байкал“ да бъде за двуетажно и триетажно строителство. Самият терен не позволява друго“, казва друг от недоволните.

Един от жителите на квартала пък донесе венец, който постави на входа на администрацията.

“Ще го поднеса на нашата община, в знак на това, че за нас това е мъртва община. Изпълнява само частни интереси, на една шепа хора, вместо да работи в полза на обществото“, категоричен е Тунджай Мурад.

„Нищо лошо не искаме да направим на този град. Всичко, което правя, съм убеден, че е за добро. Второ – това е законова процедура, нищо незаконно не правим, просто искаме да изменим градоустройствените показатели и рамка, в която може да се строи, но може и да не се строи. Аз ги разбирам хората, те не искат някой да им скрива гледката, да им хвърля сянка, ей такива аргументи. По същата логика, може да не искаме комшията да си купи „Мерцедес“, а да си кара „Москвич“, защото аз имам такава кола“, бе отговорът на главния архитект на община Кърджали Делин Запартов.

В същото време пред сградата на Общинската администрация се бе оформил и контрапротест от жители на квартала, които твърдят, че са съгласни с промените.

„Аз съм „За“ смяната на статута на квартал, защото това ще даде възможност на всеки един от жителите да си продава имота, да си строи съответно. Аз живея на „Беломорски“ и от болницата до гимназията има пет празни къщи и един празен парцел, където никога няма да живеят хора в тях“, обяснява позицията си възрастен мъж. „Няма кой да засенчи. Зад нас са градини, до мен къщата е празна, така че на никой не се нарушава интереса“, добавя жена, също живееща в „Байкал“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0