ВИДЕО репортаж: Програмата на бай Хасан заради внуците в София

Селото - мястото на изнурителния земеделски труд, но и училището, в което човек изгражда сила, постоянство и характер, съхранява доброд

Селото – мястото на изнурителния земеделски труд, но и училището, в което човек изгражда сила, постоянство и характер, съхранява добродетелите си. 

Бай Хасан от село Птичар, със своите 75 години, неуморен труд, жизненост и усмивка е типичният пример.  Срещаме го на голяма поляна, заедно със своите близки, да събират окосената трева. Тук са от сутринта, почти обяд е, но спиране няма, нищо, че денят за тях е започнал в ранни зори.

„Сутрин ставам в 5 часа, със снахата отиваме да доим кравите. После изкарваме животните навън и след това сме тук. Спиране няма. Здрав съм, чувствам се добре, като се изморя спирам за два часа, после пак продължавам“, обяснява с усмивка 75-годишният Хасан Ахмед и допълва причината за усърдието си: „Трябва, имаме внуци, които учат в София, 700 лв. квартира плащат“.

Работата не го плаши.

„От детските години съм така аз. Сега, ако сваля чорапите, ще видиш, че половината от ноктите ми ги няма. Пасях агнета от 6-7-годишен, бос. Тогава нямаше и цървули. Цял ден бос, агнета пасях“, спомня си за миналото възрастният мъж.

„На селско място платена работа няма. Само ти трябва да мислиш какво да правиш, за да печелиш, иначе няма кой да ти помогне. Без труд нищо не става. Ако чакаш някой да те нахрани, няма да стане. Трябва да разчиташ на ръцете, краката и акъла си“, категоричен е бай Хасан.

И въпреки неуморните усилия, полагани ежедневно, той е доволен от живота си.

„Благодаря на Господ за всичко, за живота си, за животните, за децата“, изрича с усмивка и продължава да събира сеното, с лекота, присъща на младеж.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0