ВИДЕО репортаж: През лятото сме 70 000, а от чужбина пращат по 350 бона към Кърджали! (обновена)

44 123-ма души живеят в град Кърджали, според данните на Националния статистически институт. Броят на хората в селата е 27 197. Усещането през тези ле

44 123-ма души живеят в град Кърджали, според данните на Националния статистически институт. Броят на хората в селата е 27 197. Усещането през тези летни месеци обаче е, че сякаш броят е в пъти повече и цифрите, посочени от НСИ са умножени по две. Една от причините за това е кошмарният трафик, другата е прибиращите се гастарбайтери и изселници в този период от годината. Какво е усещането у хората?

„Скоро гледах някаква статистика, май пишеше, че сме около 70 000, не съм сигурен, но вероятно сме повече“, дава предположение възрастен мъж, според когото в града живеят доста хора. 

Има и по-скромни в предположенията си, но пък близо до реалната цифра за града.

„Мисля, че сме към 40 000, не повече. По-рано бяхме 70 000 и нещо, но сега доста сме понамалели“, посочва предположението си възрастна жена.

В същото време притокът на пари, внесени от чужбина, се увеличава, смятат хората, тъй като голяма част са подпомагани отвън.

„Аз, понеже ползвам Изипей и като ходя да тегля пари, и ми казват: преди малко изтеглиха 5 000, преди това 7 000 лв. Доста пари в Кърджали идват отвън. Ниски са заплатите и особено пенсиите, без помощ е трудно“, твърди възрастен господин, който също е част от онези хора, чиито близки помагат финансово.

Други дават и предположения за общата сума, която хората в чужбина изпращат тук.

„Мисля, че 300-350 хиляди лева, сигурно има като сума, която се изпраща. От Турция и от чужбина като цяло“, изказва предположението си възрастна жена.

Независимо от мненията и статистическите данни, едно е ясно, летният сезон е кошмарен, градът се пука по шевовете, а единствената глътка „финансов въздух“ е отвън.

mily: verdana;“>24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0