ВИДЕО репортаж: Преди първия звънец: Едносменният режим, сградите, мерките…

Новата учебна година е на прага, този път в условията на COVID-19. От няколко дни в най-голямото училище в Кърджали - „Петко Р

Новата учебна година е на прага, този път в условията на COVID-19. От няколко дни в най-голямото училище в Кърджали – „Петко Рачов Славейков“, тече трескава подготовка, в която са се включили всички – от помощния персонал до директора, който намираме в двора на школото, усърдно почистващ зелената площ.
“Сега, който се върне от отпуска, веднага се включва в офанизивата. Има и вътре колеги, които работят и такива, които се занимават с обучението. Още повече, че школите и спортните клубове-всичко работи през лятото“, задъхан от работа, обясни за 24rodopi.com Милко Багдасаров и допълни, че вече са получили 30 страници правила от Министерството на образованието, които трябва да приложат.
“Ние нямаме никакви проблеми. Готови сме. Много от нещата, които предвиждаме даже са с по-дълготраен характер. Нямаме притеснения. Всички тези дезинфектанти, препарати, ще ни стигнат дори за няколко месеца. Вчера получихме и специалните маски, които ще се раздадат на колегите“, твърди директорът. По думите му, капацитетът на сградата дава възможност да се избегне разминаване в междучасията, нещо, което бе предложено от министъра на образованието като една от мерките.
“При нас няма да се налага това разминаване, защото след големия ремонт от миналата година, сградата отговаря на всички изисквания децата да бъдат обособени така, че да няма вливания на един поток с друг. Те са си по коридори, по етажи, по сектори“, посочи Багдасаров.
В тази връзка, той отбелязва и дискусията, която се води в рамките на Общинския съвет, а именно – голямата Национална програма, осигуряваща 70 милиона лева и възможност училищата да преминат на едносменен режим.
“При нас нещата в голяма степен са решени, понеже имаме проект от 2011 г., на който вече му се вижда решението. Проектът е за пристройка с 8 класни стаи и една актова зала. Имаме и разрешение за строеж“, поясни Багдасаров и допълни, че има още три училища, които трябва да разрешат дилемата „едносменен режим“.
“По-проблемно е с училищата ЕГ„Христо Ботев“ и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, тъй като там са две училища в една сграда. Но и там има решение. То е Старата гимназия – бившето „Георги Бенковски“, да му се направи сериозен ремонт, така че да може да се ползва от някое от тях. И естествено СУ“Отец Паисий“, за което, според мен, решението е чрез връщането на Бизнесинкубатора към училището“, коментира Багдасаров.
До 15 септември 2023 година училищата в района трябва да са пригодени за едносменен режим на обучение.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0