ВИДЕО репортаж: Почти всеки втори тест е положителен за Ковид-19! Част от учениците отново онлайн

ВИДЕО репортаж: Почти всеки втори тест е положителен за Ковид-19! Част от учениците отново онлайн

47 души с коронавирус са настанени в болници в региона, 409 са на домашно лечение, около 700 са под карантина, а почти всеки втори тест


47 души с коронавирус са настанени в болници в региона, 409 са на домашно лечение, около 700 са под карантина, а почти всеки втори тест излиза положителен. Това е Ковид картината в региона към 10 ноември.

39 са пациентите в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, като четирима са в интензивен сектор. 15-годишно момче също е в болницата в Кърджали. Седем души с Ковид-19 са в лебечното заведение в Момчилград, по един пациент има в болниците в Ардино и Крумовград, обяви областният управител Никола Чанев.

Учениците от 8 до 12 клас ще продължат дистанционната си форма на обучение до петък включително, след което се връщат в училище. Тези от прогимназиален етап обаче минават на онлайн обучение от 16-ти до 27 ноември, реши Областният кризисен щаб в Кърджали.

„Учениците от прогимназиален етап на територията на цялата област, единствено в Средните училища, излизат в дистанционно обучение, а на територията на община Кърджали всички ученици от прогимназиален етап ще учат неприсъствено“, съобщи областният управител Никола Чанев след проведеното заседание на Областния кризисен щаб. По думите му, причината е, че всички случаи на Ковид-19, регистрирани в училищата към момента, са на територията на община Кърджали.

Решенията за учениците ще се взимат поетапно, според епидемичната обстановка в областта. Ако тя се усложни, от кризисния щаб са готови и на по-драстични мерки.

“Ако се наложи, може и целият прогимназиален и гимназиален етап да премине към дистанционна форма на обучение. Засега, като последна мярка, остават учениците от 1-ви до 4-ти клас, тъй като сме наясно, че там дистанционното обучение е сложно и не дотам ефективно“, посочи Чанев. 

В МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски“ към момента има 16 незаети легла, т.е. около 1/3 от капацитета от 56 легла, с които разполага здравното заведение за Ковид-19. При необходимост, те могат да бъдат увеличени“, допълни областният управител относно ситуацията в лечебните заведения.

“Доста висок е процентът на положителните тестове, около 40% от общия брой направени бяха през миналата седмица. В понеделник са още повече. А направените тестове от началото на пандемията към този момент са над 8000. Само в държавната лаборатория в болницата на ден се правят по 70-80 теста, отделно и в частната“, коментира Никола Чанев.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0