ВИДЕО репортаж: „Последна заплата и хайде!“: Вълна от безработни в бюрата по труда!

ВИДЕО репортаж: „Последна заплата и хайде!“: Вълна от безработни в бюрата по труда!

376 безработни лица са регистрирани на трудовата борса в Кърджалийско. Данните са за месец февруари. Очакванията обаче са техният бр

376 безработни лица са регистрирани на трудовата борса в Кърджалийско. Данните са за месец февруари. Очакванията обаче са техният брой да се увеличи в пъти.
Вече се наблюдава и поток от прииждащи лица, останали без работа, съобщи за 24rodopi.com началникът на дирекцията Метин Хафъзсалим.
„Определено се увеличава броят на лицата, които правят регистрации в Бюрото по труда, вследствие на ситуацията с коронвируса, която принуждава работодателите да освобождават своите работници. Няма да мога да кажа и прогнозирам от кои сфери и фирми ще са безработните лица. Тези, които ще имат право на обезщетение, могат да си подадат заявленията при нас, без да се налага да ходят до НОИ“, посочи Хафъзсалим.
По думите му, сред безработните ще има и много хора, завърнали се от чужбина. „Няма да се допускат в териториалните офиси лица, за които не е изтекъл карантинният срок и дори ще се уведомяват компетентните органи за това. Трябва да се знае, че вече има и опция за подаване на заявление за безработица по електронен път“, посочи Хафъзсалим.
А сред чакащите за регистрация има доста притеснени хора. Самите те признаваха, че причината да са тук е извънредното положение и последствията в резултат на това.
„Коронавирусът е причината. Сега нямаме работа, нямаме нищо. Аз съм готвачка, но сега няма работа за мен. Ще взимам обезщетение, но се притеснявам, с малко дете съм“, твърди млада жена пред екипа ни.
Възрастен мъж споделя, че чака сина си, който също е останал без работа и в момента попълва заявление за регистрация в Бюрото по труда.
„Дадена му е последната заплата и хайде! Не могат да му плащат повече и… в Бюрото“, казва кърджалиецът.
Иначе служителите на дирекцията са подготвени и съгласно мерките са с ръкавици и маски, спазвайки и нужната дистанция. От понеделник ще се върнат на работа и колегите им, които в момента са в отпуск, за да могат да поемат увеличилия се поток от безработни лица.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: