ВИДЕО репортаж: Подписката срещу кошмарния трафик: 2 000 поискаха Обходен път на Кърджали!

Едва 2000 кърджалийци поискаха спешно изграждане на околовръстен път на областния град. Въпреки трафика, въпреки задръстванията, проблемите върх

Едва 2000 кърджалийци поискаха спешно изграждане на околовръстен път на областния град. Въпреки трафика, въпреки задръстванията, проблемите върху пътната инфраструктура.

Точно толкова жители на Кърджали са се включили в подписката, която стартира преди две седмици. С нея се настоява за осигуряване на държавно финансиране за изграждане на обходен път. От Инициативния комитет пък призовават гражданите да бъдат по-активни в разрешаването на този изключително наболял за Кърджали проблем. 

„До момента имаме подписали се около 2000 души. Искам да благодаря на всички тези хора, които заявиха гражданската си позиция и да призова останалите наши съграждани да го направят и те, защото е важно подписката да събере повече гласове. Важно е да заявим нашата гражданска позиция, не да чакаме нещо да се случи. Много министри, областни управители, включително и аз, сме работили в тази посока, но все още не е ясно откъде ще се получи финансиране. Въведе се и Тол системата. Бе обещано, че следт ова проектът ще получи финансов ресурс, но това още не е факт“, заяви за 24rodopi.com председателят на Инициативния комитет Илия Илиев пред един от пунктовете за събиране на подписи.

„Трафикът е огромен, замърсяването също. Движението през лятото е изключително натоварено, защото от цяла Европа минават от тук в посока Гърция. Скоро ще бъде отворен и граничния пункт „Рудозем-Ксанти“, който ще бъде и за тежкотоварни автомобили и този трафик ние няма да можем да го спрем“, допълва Илиев.

Голяма част от хората, които подкрепят подписката пък живеят на или в близост до булевард „Беломорски“, който е част от пътя за границата.

„Малко по-нагоре живея, към ул.“Георги Попмаринов“. Какво да ви кажа, трепери цялата къща от това движение“, казва възрастна жена. 

„Целта на подписката и на Инициативния комитет е да я входираме в Министерски съвет. За да може следващият министър-председател да поеме ангажимент и да каже, че ще осигури финансиране за този проект, защото до тук, проектът не е финансиран. Има осигурени пари за отчуждителни процедури преди 4-5 години. Въпросът е, че от тогава досега няма данни те да са приключили“, пояснява Илия Илиев.

В тази връзка той ще входира питане до Общинска и Областна администрации, с въпрос докъде са стигнали отчуждителните процедури. 

“Ще поискам от Общинска администрация да ни позволи да събираме подписи и на кръстовището във „Веселчане“, както и на обръщалото в „Гледка“, за да улесним хората, а и защото живеещите там също са потърпевши от интензивния трафик“, посочи Илиев.

Инициаторите на подписката призовават за пореден път хората да бъдат по-активни и да ги подкрепят в начинанието.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0