ВИДЕО репортаж: „Парламентарните“ килими в театъра – от почивна станция на депутати!

ВИДЕО репортаж: „Парламентарните“ килими в театъра – от почивна станция на депутати!

Дарените на театъра в Кърджали килими са от почивната станция на Парламента във Велинград. Те са пристигнали в културната институция ощ


Дарените на театъра в Кърджали килими са от почивната станция на Парламента във Велинград. Те са пристигнали в културната институция още през август, но след като е била изпратена писмена молба. 

Това посочи за 24rodopi.com директорът на Театрално-музикалния център Гълъб Бочуков. Според него, килимите са изключително ценни.

„Те са с историческа стойност. В крайна сметка, правени са по уникална технология през 70-те години в Сливен, по поръчка на Министерски съвет. Ръчно тъкани са с уникална шарка. Няма как да оставим такива уникални килими да бъдат похабени някъде или пък съсипани. Иначе в магазините има всякакви, но тези имат биография“, коментира Бочуков, недоумявайки появилите се колажи и коментари в социалните мрежи по темата.

Припомняме, че шестте килима бяха дарени със съдействието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

По думите на директора на театъра, част от тях ще бъдат използвани и като реквизити.

“Когато правим спектакли с определена епоха, на нас са ни необходими такива килими. Ние с удоволствие бихме ги предложили на сценограф, режисьор“, посочи Бочуков.

“Цвета Караянчева не ги е дарявала лично, защото не са нейни тези килими. Просто молбата беше до нея като председател на НС. Имахме преди години дарение и от Огнян Герджиков, който подари детска постановка, на която той бе автор и ни предостави авторските права“, допълни още Бочуков.

Според него, килимите са изключително ценни, а някои от тях, дори са с колекционерска стойност.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0