ВИДЕО репортаж: Паметникът на Вожда все още се пази! Но какво правим с колоните…

Внушителни черни колони, облицовани с гранит, надраскан и облепен постамент, със стърчащи метални парчета, откъртени и отчупени на м

Внушителни черни колони, облицовани с гранит, надраскан и облепен постамент, със стърчащи метални парчета, откъртени и отчупени на места плочи – това представлява сега познатото на всички кърджалийци място в Градската градина, обособено някога за най-големия паметник в страната на Георги Димитров, за чието откриване на 14 юни 1980 година пристига видният член на Политбюро на ЦК на БКП Цола Драгойчева. Архитектите са Мария Милева и Георги Берберов, а издигането му е по повод 100-годишнината от рождението на комунистическия лидер. След малко повече от десетилетие, в началото на 90-те години на 20 век, паметникът е демонтиран. Доколкото е известно, монументът все още се пази и се полагат грижи за съхранението му.
Днес, остатъкът от този грандомански проект на тоталитарния режим се е превърнал в гротеска, но и място за игра на десетки деца на Кърджали. Опасно и в същото време нелицеприятно предвид състоянието на колоните и самите плочи.

Няколко инициативи се подемаха през годините, предлагаха се различни варианти мястото да се обнови и осъвремени. Последното разискване бе през 2008 година. По темата имаше обществени обсъждания, на които дебатираха художници, архитекти, журналисти, учители, хора от бизнеса. Едно от предложенията дойде от Групата на художниците в Кърджали, които тогава поискаха паметникът да стане част от експозиционна зала, изградена от метал и стъкло. Други имаха идеи гранитните колони да се оставят и съчетаят с нещо ново, но мястото да бъде обновено. Едно от предложенията бе там да се издигне паметник на свети Георги, еднакво тачен и от християни, и от мюсюлмани.
В крайна сметка, не се стигна до нищо сериозно. Нито една идея не се финализира и осъществи, а черните колони останаха да стърчат като ярък спомен от миналото в настоящето…
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0