ВИДЕО репортаж: Палаткови лагери: Риба, сърнички, красота – „Затуй идваме!“

ВИДЕО репортаж: Палаткови лагери: Риба, сърнички, красота – „Затуй идваме!“

Палатковите лагери край „Студен кладенец“ продължават. Бреговете на язовира са осеяни още с каравани, кемпери и автомоби

Палатковите лагери край „Студен кладенец“ продължават. Бреговете на язовира са осеяни още с каравани, кемпери и автомобили от близо и далеч. Пълно е със запалени рибари, за които това място дава възможност да се отдадат на хобито си сред прекрасна природа. Един от тези ентусиасти е Ангел Митев от град Куклен, който твърди, че е пленен от тукашната красота .
„Красотата на това място! Погледнете, сега в момента мъглата е затулила връх Моняк, планината, чистата, хубава вода и природата… А рибата, рибата, ако клъвне. Красотата обаче се вижда още по-добре отвътре, от самия язовир с лодката, когато се разхождаме. Отсреща пък друга красота-жива. Пасат сърнички необезпокоявани, явно са свикнали с шума на лодките и хората. Красота! Затуй идваме!“, категоричен е 65-годишният мъж пред екип на 24rodopi.com.
Вече пенсионер, отделя време и възможност да посети язовир „Студен кладенец“ няколко пъти в годината.
“Често идваме. През цялата година, около десетина пъти съм тук, точно на това място. Една от причините, както казах, е красотата на природата, другата е достъпността, защото този язовир е труднодостъпен от много места“, обяснява още и допълва, че тук е създал доста контакти с хора от цялата страна.
“Завързали сме и доста приятелства с много от рибарите, от различни краища на страната. Аз съм от Пловдивско, а вчера например имаше каравана от македонския край, и софиянци идват много, те са любители на бялата риба“, посочва Ангел.
Той самият не държи толкова на добър улов, и конкретен вид риба, колкото на тръпката от самото хоби.
“Тук идеята ми е да си хвана някоя каракудка и моята баба да ми изпържи прясна рибка. Виж, шаранджиите, те полагат доста големи усилия, слагат шамандури навътре и пр., това не ми е любимо. Другият риболов, който практикувам, е тролинга. Това е изкуствена стръв, влача я с лодката и имам и слука понякога“, разказва с усмивка.
И тъй като посещава доста язовири из страната, споделя тревогата си от факта, че нивото на много от тях е доста спаднало.

“Същото е и на „Студен кладенец“, аз съм рибар и следя информационните сайтове. Наблюдавам, че нивото на язовирите в България е плачевно, толкова е паднало. Състоянието на „Копринка“ например, който няма никакви постъпления, там реката е пресъхнала. „Жребчево“ е абсолютно същото – гьолче“, казва рибарят.
Независимо от всичко, картината, разкриваща се от брега на язовир „Студен кладенец“, е достатъчно показателна, че именно това място е изборът на ентусиазирани рибари от цялата страна и то, както се оказва, през цялата година…
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0