ВИДЕО репортаж: Открит е ансамбъл от ротонди на Перперикон

В средата на архелогическото лято, на Перперикон бе разкрит ансамбъл от ротонди, или така наречените мавзолеи на известни личности. До откритието се с

В средата на архелогическото лято, на Перперикон бе разкрит ансамбъл от ротонди, или така наречените мавзолеи на известни личности. До откритието се стигна след като археолозите се натъкнаха на втора ротонда преди дни, а в момента разкриват трета. Първата излезе още през миналата година, припомни проф.Николай Овчаров.

„Такова нещо не е откривано не само на Балканите, но и въобще в Римската империя в такава концентрация. По принцип тези ротонди се водят за императорски гробници, но тук явно, че става въпрос са високи аристократи, може би епископи“, посочи Овчаров, но обясни, че тепърва предстоят проучванията в тази посока. В ротондите е имало саркофази, но не са запазени през вековете. Има и други гробове, два от които са били отворени още в древността, други два предстои тепърва да бъдат разкрити.
Интересна находка е и добре запазен купел за кръщаване на деца. “Това е купелът, в който са кръщавани младенците през 6 век. Той е бил в базиликата, където ще го върнем и ние по-късно“, обясни археолога, посочвайки добре запазения каменен съд“. Впечатление правят и над 120-те представителни предмета.
„По интересните сред тях са сребърен денар от времето на император Траян от 3 век., сребърен накит за коса от 4-5 век, реликварий от средновековието и други монети и украшения.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0