ВИДЕО репортаж: „Оправяме се някак“ – 150 лева за три вида продукти

ВИДЕО репортаж: „Оправяме се някак“ – 150 лева за три вида продукти

Около 150 лева отделя едно домакинство на месец само за три основни хранителни продукта - хляб, олио и кисело мляко, при средни цени на всяка от стоки

Около 150 лева отделя едно домакинство на месец само за три основни хранителни продукта – хляб, олио и кисело мляко, при средни цени на всяка от стоките. Тази сума стига за 10 бутилки олио, 30 кофички кисело мляко и още толкова броя хляб. При средна пенсия за област Кърджали под 450 лв., една трета от нея отива само за тези три продукта.

Новите цени правят впечатление, но сякаш хората вече оцеляват по навик.

„Те почти всички стоки са поскъпнали, но животът ни е такъв, че… Вярно, тежи ни, но каквото за мен, това е за всички, оправяме се някак“, казва възрастна жена, излизаща от един от големите хипермаркети в Кърджали.

Още в началото на юли синдикатите прогнозираха сериозно поскъпване на основните хранителни стоки, заради новите по-високи цени на електроенергията. Най-фрапираща е тази на олиото, която в зависимост от марката, в момента варира от 3 до 6 лева за литър. Хлябът вече е с повишена цена и килограм бял вече е 1,70 лева на дребно, сочи анализ на Министерството на земеделието и храните. В страната на киселото мляко, няма кофичка под лев, а традиционният боб се движи между 4 и 7 лв. за килограм.  При тези условия, често се избират продуктите с най-ниски цени, като олиото от 3 лв. например, което се оказва внос от Сърбия, вместо българското, чиято цена е двойна.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0