ВИДЕО репортаж: Опасни сгради в Кърджали: Надгробният паметник на тютюна…

Част от стената на една от сградите на бившата „Тютюнева промишленост“ в Кърджали е започнала да се руши. Отломки има дори


Част от стената на една от сградите на бившата „Тютюнева промишленост“ в Кърджали е започнала да се руши. Отломки има дори върху тротоарната настилка на улица „Цар Самуил“. Мястото все още не е обезопасено. За щастие няма пострадали, но е въпрос на време да се случи инцидент, твърдят минувачи. Падналите каменни късове са от самата фасада, чиято конструкция е сериозно нарушена. 

Всъщност, опасност съществува около целия комплекс от стари сгради, тъй като навсякъде по улиците край тях се вижда както мазилка, така и сериозни парчета от компрометираните стени. 

Сградите са строени преди близо век, в периода 1921-1929 година. В последните десетилетия обаче не функционират, а в момента не се полагат грижи за стопанисването им. Всъщност те са и емблематични за родопския град. В началото на миналия век именно тютюнът  е основна култура, с която се препитава голяма част от населението. По онова време в града има над 30 тютюнотърговски фирми и хиляди работници. Днес, постройките освен, че напомнят за миналото, за съжаление представляват сериозна опасност за минаващите покрай тях хора.

Каква ще е съдбата им обаче? Дали пък на тяхно място няма да се построят нови жилищни кооперации?

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0