ВИДЕО репортаж: Няма депо, няма фирми – планини от гуми в Кърджали!

ВИДЕО репортаж: Няма депо, няма фирми – планини от гуми в Кърджали!

Сервизи бият тревога, задава се екопроблем Няма депо за съхранение, няма специализирани фирми, а скоро планини от непотребни автом

Сервизи бият тревога, задава се екопроблем

Няма депо за съхранение, няма специализирани фирми, а скоро планини от непотребни автомобилни гуми ще се превърнат в екобомба за Кърджали. Затова бият тревога собственици на автосервизи в областния град пред екип на 24rodopi.com.
Проблемът идва от новото изискване старите автомобилни гуми да се съхраняват в съответния сервиз, където е била извършена смяната. Част от обектите обаче изпитват затруднение със стопанисването им и вече няма къде да ги складират. Този факт дори поражда конфликти между собственици и наематели.
„Има натрупани гуми до прозорците ми. Погледнете какво чудо е навсякъде“, отбелязва възрастна жена – собственик на обект, в който се помещава автосервиз.
Управителят на центъра за монтаж на гуми от своя страна също негодува. „Не е само при нас, така е с всички гумаджийници. Ако трябва в Пловдив ще ги закарам, ще платя, само да не пречат“, посочва шефът на сервиза.
До този момент са се справяли с непотребните гуми, като са раздавали част от тях за различни битови цели, твърди един от работниците. „Бяха двойно повече от това, което виждате. Взеха ги хора, на които им трябват за саксии, бентове си правят от тях, животновъдите пък ги слагат под балите. Няма място тук, няма и депо, където да ги изхвърлиш“, посочва служител. Оказва се липсват и специализирани фирми, които да се занимават с подобна дейност.
От отдел „Опазване на околната среда“ в Община Кърджали обясниха, че всеки специализиран сервиз трябва да сключи договор с Организация по приемане на износените автомобилни гуми, а те от своя страна да се погрижат за тяхното оползотворяване.
Припомняме, че за изхвърлянето на непотребните вече гуми има нов регламент. Досега те се предаваха в оторизирано за целта депо до бл. 95 в кв. „Възрожденци“. Това обаче вече не е възможно, според предписание на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.
Излезлите от употреба гуми са и се превръщат във все по-голям проблем за много развити държави. Причините са комплексни. Много от качествата на гумите, които им придават устойчивост на износване, размекване, разграждане под въздействието на ултравиолетови лъчи, разтворители и биологични агенти, ги правят трудни за преработка и неподходящи за депониране.
Те не са биологично разградими, тъй като времето, за което се разлагат, е неопределено – над 100 години. Купищата гуми представляват голяма опасност при евентуален пожар. Пламъците от тях се погасяват изключително трудно, отделят се и много токсични газове.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0