ВИДЕО репортаж: Новият път от Аврен за… никъде!

ВИДЕО репортаж: Новият път от Аврен за… никъде!

Мечтата в селото: Искаме пункт с Гърция! Двулентов път, изграден по европейски програми, готовност за граничен пункт, но… пъ

Мечтата в селото: Искаме пункт с Гърция!

Двулентов път, изграден по европейски програми, готовност за граничен пункт, но… път за никъде.
Крумовградското село Аврен. Само на 4 километра от границата с Гърция. През 2013 година е изграден и така си стои, свършвайки в нищото, казва бившият кмет на населеното място Димитър Антонов.
Жителите на пограничното крумовградско село още живеят с надеждата, че така желаният граничен пункт с Гърция ще бъде отворен. Толкова близо, но в същото време и толкова недостижимо. Най-близкото гръцко селище-Миртиски, отстои само на 14 километра.
„Всички правителства, от 2005 година досега, не си направиха труда да започнат преговори с Министерството на външните работи на Гърция, това е причината“, споделя бившият кмет.
Но надеждата не умира…
„За „Маказа“ са чакали 15 години, аз се надявам и ние точно 15 години да потърпим.
Или на 16-тата, идващата, докато съм жив и здрав, да бъде осъществена тази мечта. Разбира се, не само моя, а и на цялото население от този район“, споделя Антонов.
По думите му, ако този пункт бъде отворен няма да има такива опашки от автомобили през лятото на „Маказа“.
„Трафикът там ще бъдат облекчен“, прогнозира Антонов и дава пример за голямото желание тази отколешна мечта да бъде осъществена, мечта на хората от района, но и на онези отвъд границата.
„През 2005 година направихме всичко възможно за нашия традиционен събор през септември и техния през август, пунктът да бъде отворен, да видим колко народ ще присъства. Тогава 250 човека заминахме от тук, а от гръцко дойдоха 750 души…“, спомня си бившият кмет.
В момента от българска страна пътят е готов, от гръцка има 6 километра за асфалтиране. Нужни са само действия на двете държави, за да се осъществи една дългогодишна мечта: ГКПП „Аврен- Миртиски“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0