ВИДЕО репортаж: На 70 години, със 700 овце и агнета! Оригиналният овчар с най-умното куче в света!

ВИДЕО репортаж: На 70 години, със 700 овце и агнета! Оригиналният овчар с най-умното куче в света!

„Аз съм оригинален чобанин и имам най-умното куче на света…“, казва за себе си и своя най-верен помощник 70-годишн

„Аз съм оригинален чобанин и имам най-умното куче на света…“, казва за себе си и своя най-верен помощник 70-годишният Митко Калеканов, който вече няколко десетилетия пасе овце по хълмовете край Момчилград.
Срещаме го именно там, с огромното стадо и незаменимото куче Шаро, чиито способности изумиха дори екипа ни.
„Много съм доволен от това куче, аз съм на 70 години и паса към 700 агнета и овце, а Шаро върши работата на 10 овчари, и даже и те не могат да я свършат, защото той със сигурност ще ги докара пък чобанинът ще мисли да минат 30-те дена и да си вземе парите“, хвали партньора си бай Митко.
Разказва ни, че Шаро връща стадото, дори да е отдалечено с километри.
“3-5 километра, няма значение. Той е с мен и като видя зор го пращам, а той ми ги връща. Отива и на 10 километра, стига да може да ги вижда. Ако ги виждам аз му викам “наляво-надясно“ и пак си ги намира, иначе не се връща“, разказва дългогодишният овчар.
Не пропуска да отбележи и породата на кучето – бордър коли, същата за която наскоро канадски учени установили, че е най-интелигентното от всички породи кучета.
„Синът го намери по компютъра. Даже внукът ми каза: „Дядо, нашето куче е най-умното на света!“. А аз му отвръщам: „Абе, дядо ти да не е прост човек да се занимава с глупави кучета“, усмихва се родопчанинът.
„Много са ми годините вече, не мога да търча, разчитам на него да ми помага“. С тези думи се сбогува с нас и се отправя към поляните и своите животни.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0