ВИДЕО репортаж: На морето се търсят наши! Кърджали готви 11 спасители, сред тях и дама!

ВИДЕО репортаж: На морето се търсят наши! Кърджали готви 11 спасители, сред тях и дама!

Единадесет са желаещите тази година да завършат курсовете за водно спасяване в Кърджали, организирани от Българския червен кръст. В

Единадесет са желаещите тази година да завършат курсовете за водно спасяване в Кърджали, организирани от Българския червен кръст. В родопския град традиционно се обучават спасители, които после се търсят в цялата страна.
„Хубавото е, че в Кърджали имаме клубове по водна топка и тези деца, които минават през тях, са много подходящи за водни спасители. Сега търсенето е по-слабо, но миналата година ни се обаждаха от Пловдив, Варна, Бургас да им пратим спасители“, посочи пред екип на 24rodopi.com Ламбрета Анастасова, специалист „Водноспасителна дейност“ към БЧК в Кърджали.
Курсът по водно спасяване е с продължителност 45 дни. Време, в което курсистите се научават да спасяват човешки животи както във вода, така и извън нея. А фактът, че повечето от тях имат плувна подготовка е голямо преимущество, твърди техният инструктор Тодор Радев.
„Научават много хватки за спасяване във вода. От водната топка са най-добри, това са 17-18-годишни младежи, които благодарение на добрата си подготовка във вода, стават най-добрите спасители. И да ви кажа, на морето се търсят кърджалийци“, отбелязва Радев.
А сред желаещите да станат спасители има и една дама, занимаваща се от години с водни спортове.
„Понеже от малка плувам и тренирам водна топка, това е важно за мен. Много по-трудно е отколкото изглежда. Иначе бих искала да бъда спасител на морето, осъзнавайки, че това е доста отговорно“, заявява Ралица.
За Денислав, именно отговорността на спасителя трябва да отговаря на възнаграждението. „В момента заплащането на спасителите не е ниско. Поради голяма отговорност обаче и естеството им на работа, се надявам то да стане още по-високо“, споделя младият мъж.
В момента заплатата за воден спасител по българското Черноморие е около 1800 лв, докато за басейн варира между 800 и 1000 лв. Поради тази причина морето е предпочитано като работно място.
https://www.youtube.com/watch?v=gjPFRUkgXWk&feature=youtu.be
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0