ВИДЕО репортаж: Научи занаят, върви на Запад, после у дома – отвори бръснарски салон

Огромен брой бръснарски салони отвориха врати в последните години в Кърджали. Един позабравен занаят от близкото минало се възражда и е сред най-пр

Огромен брой бръснарски салони отвориха врати в последните години в Кърджали.

Един позабравен занаят от близкото минало се възражда и е сред най-предпочитаните в последно време. Само в района на пазара, в радиус от 50-ина метра, има около десетина мъжки фризьорски салона. Оказва се, почти всички печеливши. Малцина са тези, които не успяват да разработят берберницата си, по една или друга причина. 

Болшинството са придобили уменията си да подстригват, бръснат и дори да прилагат различни козметични процедури – на Запад. Казват, че и там, и тук, от тази професия се печели прилично, работа винаги има. Мъжката подстрижка варира между 7 и 10 лв., с някои изключения, а ден без клиенти няма. 

„В последно време мъжете обръщат по-сериозно внимание на външния си вид, а това е добре за занаята“, казват от бранша. 

Често, самите родители пращали синовете си да се учат на занаят, плащайки по няколкостотин лева на месец. 

„Чираци пълно. Първо метат, после довършват подстрижките, докато свикнат сами. После заминават за няколко години в Германия, Белгия, Англия. Там се правят по около 3 000 евро на месец. Работата е много. Събират пари, връщат се и отварят салони. Не се притесняваме от конкуренцията после. Работа има за всички“, коментира собственик на един от многобройните салони във „Възрожденци“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar

    Pravilbo kazano.