ВИДЕО репортаж: Наследникът на Ботев уважи Езиковата и посочи кой застреля воеводата

ВИДЕО репортаж: Наследникът на Ботев уважи Езиковата и посочи кой застреля воеводата

„Има хора, неподвластни на света, хора, които чертаят бъдещето…“, с тези и още думи, пропити със страхопочитание и ув


„Има хора, неподвластни на света, хора, които чертаят бъдещето…“, с тези и още думи, пропити със страхопочитание и уважение към гениалния Христо Ботев, учениците от едноименната гимназия в Кърджали, дадоха началото на честванията на патронния празник на училището, което отбелязва 100 години от своето създаване. 

Една от инициативите по повод вековната годишнина е срещата с Боян Ботьов – един от живите родственици на великия български революционер и публицист. Историкът разказа истории от живота, делото и творчеството на именития българин. 

„Може на някои тези факти да са известни, но на фона на жълтите публикации около 2 юни, ми се искаше тези деца да научат някои по-стойностни неща. Да научат за неговия подвиг, за стратегическите му замисли, за постигнатите успехи с четата във Врачанския балкан. Независимо, че има военен неуспех, това е политически успех, който свързва Априлското въстание с Руско-турската освободителна война“, посочи наследникът на Ботев. 

Той отбеляза един изключително важен факт за смъртта на революционера, около която винаги витаят различни предположения.

„Това, което смятам, че е историческата истина, базирана на установени факти от комисията във Врачанския балкан, е че черкезинът Джамбулет прострелва смъртоносно войводата в сърцето на 1 юни вечерта. Христо Ботев издъхва без да каже нито дума“, разказва Боян Ботьов, след което отправи и своите пожелания към учениците:

„Пожелавам им от сърце, все така да изпълняват тези ритуали с техния гвардейски отряд, да бъдат бодри, любознателни, свежи и умни. Да бъдат достойни потомци на Христо Ботев!“.

Самият той получи подарък – снимка на училището, връчена лично от директора на Езиковата гимназия Даниела Павлова, която от своя страна също отправи пожелания:

“В навечерието на патронния ни празник, нека всички следват мечтите и идеалите на Ботев. Да бъдат горди негови потомци и достойни граждани на България и света!“.

Част от инициативите по повод юбилея е и фотоизложба, посветена на живота и делото на гениалния Христо Ботев. Експозицията гостува от Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер. Фотосите са изключително интересни и ще са на разположение на всички, които желаят да ги разгледат през следващите няколко дни.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0