ВИДЕО репортаж: Най-яката „кръчма“ в Родопите! И бомби не я събарят…

ВИДЕО репортаж: Най-яката „кръчма“ в Родопите! И бомби не я събарят…

Едно бомбоубежище, на върха на хълм, извисяващ се над едно погранично село, но с различно предназначение. Бункерът - зона за отдих.

Едно бомбоубежище, на върха на хълм, извисяващ се над едно погранично село, но с различно предназначение. Бункерът – зона за отдих. Така го знаят хората в Аврен. Това забравено военно укритие, от близкото минало, е най-известната атракция в района, дело на бившия кмет Димитър Антонов. Днес тук могат да се видят множество беседки, чешмички, дори изкуствено езеро, люлки и какво ли още не…
„Тук са заседавали щабът на полка и на гранични войски, с цел защита на границата. И докато по пътя над Аврен има изоставени и занемарени гранични постове, спални и сервизни помещения, това военно укритие е различно и променено. Това е нещо, което успях да запазя, за да разказва историята, че тук е имало охрана на границата, че е имало гранични войски“, споделя пред екип на 24rodopi.com родопчанинът.


Днес около бункера мога да се видят образите на български царе, паметни дати от историята, веят се български трикольори, а между тях има черешово топче.
„Тези топове символизират охраната на тези хора, които са тук, в бункера, с цел по-голяма сигурност, когато решават дадени въпроси. Просто символично“, казва Антонов.
Всичко това е правено безвъзмездно, но с цел…
„Привличане на туристи от цялата страна. Вече 7-8 години зоната работи и идват хора, но аз всяка изминала година правя някакви подобрения и тези, които са идвали и идват втори път, намират нещо ново“, допълва бившият кмет на Аврен.
Интерес буди и картата на България, направена по един интересен начин, върху една от стените. Със зелени камъни са обозначени областните центрове, столицата с по-голям и сив. Аврен е на юг, на границата, означено с първата буква от азбуката, а сивите линии са ГКПП-тата – действащи и идейни.
Бункерът е едно необикновено място за отдих, носещо духа на историята, облагородено военно убежище. Всеки може да поседне, да си донесе храна и напитки, да почине, да се повесели, а после го изпраща надпис „До нови срещи!“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0