ВИДЕО репортаж: Най-голямата колекция гравюри от Атон е в Кърджали!

Най-голямата експозиция в страната на щампи от Атон, изобразяващи светци и манастири, се съхранява в Художествената галерия „Стан


Най-голямата експозиция в страната на щампи от Атон, изобразяващи светци и манастири, се съхранява в Художествената галерия „Станка Димитрова“ в Кърджали. Тя е изключително интересна, както и историята на откриването им.

“Колекцията е открита още през миналия век от Станка Димитрова, тогавашната директорка на художествената галерия. Тя, заедно с комисия от експерти, започва да обикаля църкви, основно в Ивайловградско, за да установи какво е състоянието им“, обяснява Мария Спиридонова, уредник в Художествената галерия в Кърджали. По думите й, идеята е била при откриване на нещо ценно, то да бъде прибирано в галерията.

“В едно от нейните пътувания, когато е в църквата „Св.Св.Константин и Елена“ в село Долно Луково, тя случайно усеща почвата под краката й да поддава. Тогава решава заедно с комисията да погледнат дали няма нещо заровено и намират нашата колекция от щампи. Това са близо 150 щампи, увити в кърпи. За наше щастие почвата е била песъчлива и те са се съхранили в почти перфектно състояние“, разказва Мария Спиридонова.  

Щампите са пренесени в галерията, реставрирани и поддържани. 

“Много интересни са. Те са направени и отпечатани в Атон, Светогорски са. Датират от 18 и 19 в. По-старите от тях са отпечатани във Виена, но отново по поръчка на Атон“ , посочва още уредникът на галерията.  

През цялото това време обаче, колекцията не е била представяна. Днес тя вече може да се види изложена в галерията.

“Започнахме лека-полека да ги представяме пред публика. Имахме гостуване в Асеновград, където бе съвсем малка част. Представихме малко по-голяма в Нов български университет и сега доста по-обширна тук, в Художествената галерия, но не цялата“, пояснява Спиридонова.

В експозицията се забелязват две различни творби – офорти вдъхновени от колекцията, чийто автор е самата Станка Димитрова.

“С тях имаме приемственост. Т.е. щампите са вдъхновение за следващите творци от една страна. От друга, искахме да изкажем благодарност към делото на Станка Димитрова, да напомним за нея“, посочи Спиридонова.

Експозицията ще е на разположение на жители и гости на родопския град през цялото лято. Освен, че ще видят ценните гравюри, посетителите ще научат повече за историята им и метода, по който са правени.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0