ВИДЕО репортаж: Миряни напълниха храмовете на Кръстовден

ВИДЕО репортаж: Миряни напълниха храмовете на Кръстовден

Православната църква отбелязва днес един от големите празници в християнския календар - Въздвижение на Светия кръст Господен, по изв

Православната църква отбелязва днес един от големите празници в християнския календар – Въздвижение на Светия кръст Господен, по известен като Кръстовден. В храмовете се извършва Света литургия и водосвет. От ранни зори, миряните прииждат в църквите, за да се поклонят на кръста Господен и да запалят свещ. На този ден се спазва строг пост.
Според църковното предание, света Елена – майката на император Константин Велики, която била ревностна християнка, се отправила към Светите земи в Палестина. Тя тръгнала, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчали с успех – намерени били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите бил Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек. Частица от животворящия кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на Гроба Господен бил построен храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г.
Поклонение на кръста Господен се извършва още три пъти през годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък и на 1 август.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0