ВИДЕО репортаж: Местан влезе в съда с: Медиен линч, политическа поръчка, зависимости…

ВИДЕО репортаж: Местан влезе в съда с: Медиен линч, политическа поръчка, зависимости…

Медиен линч, политическа поръчка, унищожаване на доказателства, зависимости на висши нива на държавното обвинение с определени полит

Медиен линч, политическа поръчка, унищожаване на доказателства, зависимости на висши нива на държавното обвинение с определени политически сили, дори протестите срещу правителството. Всички тези теми бяха част от първото дело за жестоката катастрофа край Загорско, при която загина 6-месечно бебе.
При разпоредителното заседание в залата влязоха двамата обвиняеми за съпричиняване на смърт по непредпазливост Лютви Местан и бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед.
Състав на Окръжния съд в Кърджали върна делото на прокуратурата след два часа и 40 минути заседание. Като частни обвинители бяха конституирани майката на загиналото бебе и неговото братче, въпреки че те не присъстваха на заседанието. Държавното обвинение ще трябва да отстрани нередности, свързани с назначаване на особен представител на малолетното момче. Другото нарушение е, че майката и бащата на загиналото дете ползват услугите на една и съща адвокатска кантора.
Защитата на Лютви Местан поиска делото да бъде прекратено и върнато в досъдебната фаза заради множество процесуални нарушения. При произнасяне на тезата си за искането от страна на Местан, председателят на съда Георги Милушев даде почивка, за да разясни адвокатът на политика какво трябва да бъде поведението му в съдебната зала. „Втори път няма да търпя подобно отношение. Проявих търпение поради факта, че сте обвиняем и поради факта, че става въпрос за смъртта на дете. Това заседание е разпоредително и не се обсъждат доказателства по него, не се отправят обвинения, не се прекъсва председателят“, посочи съдия Милушев.
Лютви Местан обяви, че 17 месеца е съприживявал трагедията, но няма вина за катастрофата. Той обвини прокуратурата, че са унищожени доказателства в хода на направените експертизи. „Към момента на инцидента стоп линия не съществува. Първата експертиза е направена без нея. При втората линията е поставена, като тя е изтеглена с метри напред. В същото време са изрязани храстите, за да се увеличи видимостта. Това са 108 броя храсти, без които видимостта е отчетена като 158 метра. В обвинителният акт не е отчетен фактът, че след удара е съборена табела с два здраво укрепени стълба-този факт не е използван от експертите при изчисленията за скоростта на автомобила на другия обвиняем. При противен случай тя щеше да е с поне 40 километра в час повече“, посочи Местан. Според политика, обвинителният акт срещу него е плод на манипулиране на фактите и унищожаване на доказателства. Той посочи, че през всички месеци е бил подложен на „медиен линч, иницииран от прокуратурата“. „В тази зала аз трябваше да съм като потърпевш свидетел на тежък пътен инцидент, не като обвиняем“, посочи Местан, като отново обяви, че е невинен.
Адвокатът на политика допълни, че в хода на делото ще настояват за допълнителни експертизи, които да посочат реалната видимост към момента на произшествието и скоростта на другия водач.
След заседанието Местан обяви, че е жертва на политическа поръчка.

„От тази партия, която в две предизборни кампании гнусното мото „За нас ли ще гласувате или за един убиец?“, отговори на журналистически въпрос „кой го е поръчал“ Лютви Местан.
„Прокуратурата наруши правото ми на справедлив процес, вмени ми вина, изгради дори медийна стратегия за моето оклеветяване. Прекият интерес от всичко това е на Движението за права и свободи. А дали има зависимости между тази политическа сила и прокуратурата е въпрос, който намери своя отговор на протестите в столицата“, посочи Местан.
Припомняме, че инцидентът стана на 14 април м.г. на разклона за село Загорско. При опит на Лютви Местан да се включи в движението на главния път Кърджали-„Маказа“ следва сблъсък с автомобила на 4-членно семейство. При удара на място загина бебе.
Месеци наред Местан бе единствен обвиняем, като според прокуратурата той не е спрял на знак „Стоп“. По-късно бе привлечен под отговорност и бащата на детето, който е бил зад волана на другия автомобил.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0