ВИДЕО репортаж: Мерак за селфи и „хапване на зеолит“ разрушават Каменните гъби

ВИДЕО репортаж: Мерак за селфи и „хапване на зеолит“ разрушават Каменните гъби

Каменните гъби край село Бели пласт - причудливи скални образувания, които няма как да не забележиш, минавайки край тях. Намират се до


Каменните гъби край село Бели пласт – причудливи скални образувания, които няма как да не забележиш, минавайки край тях. Намират се до самия път между Хасково и Кърджали. Оградени са с бодлива тел, а край входа има и информационна табела. Обявени са за природна забележителност през 1974 година, но едва през последните десетилетия придобиват особена популярност. Всъщност, малко хора вероятно знаят или пренебрегват факта, че те са защитен обект. Върху тях не трябва да се стъпва, а също и да се рушат. Това за съжаление през последните години не се спазва.

„Често се качват се върху тях, а е забранено. Преди няколко години една от гъбите се счупи. Не се пази. За да се направи една снимка за спомен се руши нещо, което е на хилядолетия“, коментира още в началото на туристическия сезон Мехмед Билял, експерт към Туристическия информационен център в Кърджали.

Местните ги наричат още Мантаркая и казват, че често посетителите си отчупвали парчета от тях, тъй като в състава им има зеолит, минерал известен с лечебните си свойства. Нарушаването на целостта на каменните образувания обаче води до сериозни неблагоприятни последици. С други думи човешката суета и неблагоразумие са на път да разрушат скални формации, образувани преди милиони години, когато територията около селото е била дъно на море. 

Специалистите твърдят, че тяхната поява е следствие на естествената ерозия, настъпила щом морските води се отдръпнали на изток, а земята останала суха. Въздействието на слънцето и метеорологичните условия оформили интересния вид, който днес наричаме Каменни гъби. 

Скалните образувания около Бели пласт са се появили по същото време като другата известна природна забележителност в кърджалийския регион – Каменната сватба.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0