ВИДЕО репортаж: Майстор Камбер – къпана баница за елита и хиляди гозби за хиляди работници

Да готвиш хиляди пъти, за хиляди хора, десетилетия наред… От казармата до пенсионирането си Камбер Алиш, е правил само това. П

Да готвиш хиляди пъти, за хиляди хора, десетилетия наред… От казармата до пенсионирането си Камбер Алиш, е правил само това. Призвание, заради което хората в Кърджали го познават не с истинското му име, а с прозвището „майстора“. Всичко започва в края на 70-те години…
„Аз открих стола на Домостроителния комбинат през 1978 година. После отидох като главен готвач в другия им стол и в ресторанта с 300 места. Много са се хранили при мен. Навремето 4000 души имаше само в един от заводите, който пък имаше 11 стола в областта. При откриването на всеки от тях отивах аз. А и към всеки стол имаше и ресторант“, разказва Камбер пред екип на 24rodopi.com.
От гозбите му са опитвали както работници, така и елитът и гостите на града.
„Къпаната баница беше най-обичана от елита на СМК. Поръчваха по цели тави, също и питки, сладкиши, цели агнета за Гергьовден. Идваха и народни представители, сред тях беше и Йосиф Петров, на него съм готвил и лично сме се ръкували“, връща се назад в спомените си майстор-готвачът.
Въвел е доста хора в занаята…
„10 години съм обучавал помощник-готвачи. Много са се учили от моите ръце. И сега в доста заведения ме познават. Още като минавам, ме поздравяват затова, че съм им дал занаят, с който си изкарват хляба“, казва с гордост.
Едни от най-ярките му спомени са от столовата в ОЦК.
„Отначало като отидох, първите две години нямаше движение, но почнаха сватбите. Нямах почивен ден, всяка събота и неделя имаше сватба. Целият район, като хванеш от Ардино до село Мост. Всяка сватба беше в ОЦЗ-то. Беше евтино, салонът беше голям и народът се веселеше. Гледаха по-евтино, да се включат в 7-8 лв. меню. Сега един куверт е 30 лв. и нагоре. До 450 души съм вкарвал в ОЦЗ-то на сватба“, обяснява Камбер Алиш. По думите му, до 2008 година столът на комбината е бил един от най-ползваните за сватбени и всякакви други тържества.
„А и в стола, храна – бол за работниците. Всяка сряда-риба, месото-много. Имаха първо, второ, трето, айран задължително и пектин по 300 мл. Всеки ден“, казва майсторът.
Днес, големите и пищни сватби се правят в ресторанти и салони, които по нищо не напомнят за онова време. Същото е и със столовата в малкото останали заводи, няма ги. Тук са само спомените на майстор Камбер…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0