ВИДЕО репортаж: „Къщи има, хора няма…“ – 11 „призрачни“ села, 28 следват съдбата им

ВИДЕО репортаж: „Къщи има, хора няма…“ – 11 „призрачни“ села, 28 следват съдбата им

В област Кърджали има над 460 села. В голяма част от тях темповете на обезлюдяване са доста интензивни. Последните данни сочат, че в ре


В област Кърджали има над 460 села. В голяма част от тях темповете на обезлюдяване са доста интензивни. Последните данни сочат, че в региона има 11 села без жители, а в 28 населението се „побира“ в една цифра. 

Община Ардино е една от най-засегнатите от тежката демографска ситуация. От над 50 села, в близо 30 от тях има жители под 100 души, а в около 15 – едноцифрен брой. Подобно е положението и в други села в различните общините. Встрани от официалните цифри, действителността е още по-стряскаща, тъй като реално в тези населени места живеят много по-малко и предимно възрастни хора. 

„Има чат-пат, пет-шест млади, други няма. Младите са във вътрешността, в ГДР-то, Дания, Франция. Само пенсионери останахме тук“, разказва Мюмюнали Дурмуш от село Дъждовница.

Не е по-различно и в Пъдарци. „Ти, като гледаш, къщи има, но само по един човек вътре. Предимно са пенсионери. Работещите са четири семейства. Други работещи в селото няма. Младите са във вътрешността, 90% са в чужбина“, твърди Мюмюн Рюстем.

Според Ваньо Трендафилов, кмет на кирковското село Шумнатица, положението там е същото. „Около 300 души останаха, предимно пенсионери и хора на средна възраст. Младите са в Англия и Франция. Там е по-лесно и по-хубави пари от тук се вадят“, казва управникът.

Белег на запустелите села са изоставените, на места порутени училищни сгради. 

„Тук, по мое време, имаше много деца. Училището се построи през 1982 година. Имаше някъде 120-130 ученици. Имахме млечни кухни. По-нагоре имахме и Целодневна детска градина, после и тук се построи. А сега нищо“, разказва Емил Кьосев, бивш кмет на Шумнатица. На поста е бил в годините малко след 90-та.

Други училища пък са напът да последват съдбата им, като това в ардинското село Боровица. „В момента в цялото училище имаме 9 деца. В начален етап са 5, в прогимназиален са 4“, твърди директорът на ОУ “А.С.Макаренко“ Силвия Георгиева.

Тъжно, но истина… 

В национален мащаб статистиката сочи, че селското население в България се топи седем пъти по-бързо в сравнение с градското. Демографските прогнози за след 3 десетилетия са ужасяващи. Дотогава, вероятно голяма част от селата ще затихнат завинаги.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0