ВИДЕО репортаж: Кърджали по време на празник…

ВИДЕО репортаж: Кърджали по време на празник…

Стотици признателни кърджалийци отбелязаха 3 март. „Всеки един от нас, трябва да отдели днес, поне един час, за да уважи праз

Стотици признателни кърджалийци отбелязаха 3 март. „Всеки един от нас, трябва да отдели днес, поне един час, за да уважи празника“, споделяха жители на областния град.


Празникът в Кърджали започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Руския войн, в знак на уважение пред саможертвата на руските войници за Освобождението на България. Гвардейци с трибагреници бяха част от тържествения ритуал. След това, те, заедно с мажоретките и духовия оркестър,поведоха шествието на Свободата по централния булевард „България“. В него взеха участие представителните знаменни групи, ученици и учители от всички училища в града. Шествието завърши в Градската градина, пред Паметника на Освободителите, където традиционно мажоретки и гвардейци изнесоха музикална хореография…
Представители на местна и държавна власт и множество признателни граждани сведоха глави в знак на почит към всички загинали за свободата на България.
В словото си кметът на Кърджали отбеляза:
„В нашата летопис има страници, изпълващи сърцата ни с гордост. Споменът за тях ни дава самочувствие и поддържа нашия дух. Трети март е свещена дата за всички нас, тя събира в едно родолюбието и възторга към героите. Договорът от Сан Стефано е подписан на 19 февруари, по стар стил. А това е датата, която ни събира всички пред стотиците паметници на Васил Левски. Затова днес можем да кажем, че няма напразна саможертва, когато става въпрос за Отечеството“.
Празникът завърши с богата фолклорна програма. Кметът на града Хасан Азис с български трибагреник в ръка поведе голямото хоро в Градската градина. Част от него бе и областният управител Никола Чанев и десетки граждани на Кърджали.

24rodopi.com

24rodopi.com


COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: