ВИДЕО репортаж: Кърджали е изправен пред сериозна криза за… гробни места

ВИДЕО репортаж: Кърджали е изправен пред сериозна криза за… гробни места

Апел от „Обредни дейности“: Откупувайте гробните места! Кърджали е на път да се изправи пред сериозна криза за гробни

Апел от „Обредни дейности“: Откупувайте гробните места!

Кърджали е на път да се изправи пред сериозна криза за гробни места. Паркът е почти изчерпан, алармира директорът на „Обредни дейности“ в областния център Моника Атанасова.
„Той се изчерпва. Горе има още един свободен парцел. Мюсюлманското поле разполага с още 15-20 гроба, християнското също и ако не слезем долу до портала на новите 8 декара, които в момента още не са почистени, имайте предвид, че кризата с гробните места ще почука на вратата ни, след около месец и половина“, твърди Атанасова.
Заради очертаващата се криза с местата за покойници от „Обредни дейности“ апелират: „Призовавам и моля хората, да си откупят гробните места“.
„Има такива на по 30-40 години, неподдържани и неоткупени. Съвсем скоро ще започне тяхното отнемане“, отбелязва Атанасова, цитирайки Наредбата за управление на гробищните паркове, според която същите тези места за покойници, след като бъдат отнети, могат да бъдат предоставяни на нови ползватели.
Отбелязва още, че ако това се случи, няма да се вадят кости на покойници, следващите просто ще бъдат полагани отгоре. В момента гробищният парк се простира на площ от 250 декара, а неподдържаните и неоткупени гробни места са стотици…
Що се отнася до състоянието и поддържането на гробищния парк, който в момента на много места е с обрасла растителност, се твърди, че от страна на общинското предприятие „Обредни дейности“ той непрекъснато се поддържа, но и близките на починалите са длъжни да положат усилия. Това е регламентирано в чл.26 от Наредбата, в която се казва: „ Ползвателите на гробни места са длъжни да поставят трайни надгробни знаци и да поддържат в добро състояние и вид, както и да почистват гробното място и пространството около него“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0