ВИДЕО репортаж: Къде 80-годишен испанец целува нашите скали…

ВИДЕО репортаж: Къде 80-годишен испанец целува нашите скали…

Каменните младоженци посрещат „сватбари“ от цялата страна Един обикновен, делничен ден, а на Каменната сватба край Кърд

Каменните младоженци посрещат „сватбари“ от цялата страна

Един обикновен, делничен ден, а на Каменната сватба край Кърджали гъмжи от туристи. Това е видно както от паркираните край шосето автомобили, така и от множеството хора наобиколили застиналите младоженци и процесията след тях.
“За първи път идваме. Тук сме заради интересните забележителности и красивата природа, а и за да се отдалечим от шумната и сива столица“, обясни млада жена от София пред екип на 24rodopi.com.
„От Варна сме и правим обиколка с моторите. Използваме възможността да минем и разгледаме забележителностите около Кърджали. Успяхме да посетим и манастира „Успение Богородично“, много е красиво тук“, разказват за маршрута си и останалите туристи.
Край природния феномен срещаме и Иванка Златарска – професионален екскурзовод, която обаче е тук, не по работа, а за удоволствие. Разказва за някои изключително емоционални моменти от своя досег с чужденците, посетили местата в Източните Родопи.
„Аз работя с поклоннически групи от България и с испаноговорящи и англоговорящи туристи. Досега не съм срещала човек, на когото да не му харесва тук. Дори имам турист, 80-годишен от Испания – професор по древна история. Той целуваше камъните на Перперикон. Много често съм общувала с хора, които се занимават с история от САЩ и Канада. Те казват: „Ние не сме знаели, че съществува такава древна история тук“. Говоря за тракийските гробници, Татул, изобщо тази част…“, обяснява впечатленията си от своята работа Иванка и допълва с болка, че според нея, не се прави достатъчно за популяризираното на забележителностите.
“Това е болката ни. Популяризираме ние, екскурзоводите и туроператорите, които работят с входящ туризъм. Боли ни, защото туризмът може да храни много. Туризмът, виното, зеленчукопроизводството могат да хранят България“, казва жената.
Другият проблем, наред с всички останали, е опазването на природните дадености. Днес, някои от туфите, оцелели милиони години, са на път да бъдат разрушени. Една от тях, миналата година бе счупена. Причината за този тревожен процес е човешката небрежност и немарливостта от страна на туристите, които се катерят по образуванията.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0