ВИДЕО репортаж: Къде е скрит древният град…

В землището на момчилградското село Биволяне се намира един древен комплекс, сред най-мащабните праисторически в Родопите. Името му е Х


В землището на момчилградското село Биволяне се намира един древен комплекс, сред най-мащабните праисторически в Родопите. Името му е Харман кая. Интересът към него все още не може да се мери с този към Татул и Перперикон, но със сигурност има какво да разкаже. За съжаление все още е слабо проучен, но от това, което  казват археолозите, става ясно, че скалното плато е не само светилище, а цял град с улици, площади, помещения, които непрофесионалното око трудно би различило предвид избуялата растителност в момента. Последните теренни изследвания и сондажни проучвания, в периода между 2006 и 2012 г. от научен екип от БАН, дават убедителни доказателства, че скално изсечените обекти принадлежат към Каменно-медната епоха. Предположенията са, че двете площадки в скалите най-вероятно са служели за измерване на годишния цикъл и за установяване на лятното и зимно слънцестоене. Въпреки недотам популярността си, мястото се радва на посетители от цялата страна, твърдят жители на близкото село Равен.

„Много често от Северна България идват хора. И кърджалийци, и хасковлии идват, но като цяло посетители има от цялата страна. Като гледаме регистрационните номера на колите, повечето не са кърджалийски. Някои даже питат за нощувки, търсят хотели в нашето село, ама хотели още не сме направили“, казва Тефик Хасан от Равен. Селото пък носи името и на самата забележителност, тъй като Харман кая означава равна скала.

За ориентир на множеството туристи служат поставените на няколко места по пътя табели, които освен Харман кая, показват наличието на множество други забележителности в района на Момчилград.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0