ВИДЕО репортаж: Кучешкият проблем: Безплатни ваучери за кастрация и „ограмотяване“ на хората по селата

ВИДЕО репортаж: Кучешкият проблем: Безплатни ваучери за кастрация и „ограмотяване“ на хората по селата

„Ограмотяване“ на хората по селата, липсата на терен за приют, опасните кучета града, залегнаха при обсъждането на проблема

„Ограмотяване“ на хората по селата, липсата на терен за приют, опасните кучета града, залегнаха при обсъждането на проблема със стотиците безстопанствени животни в Кърджали.

Доброволци се отзоваха на поканата на кмета Хасан Азис, във връзка с намиране на  решение  за намаляване популацията на бездомните животни. Проблем, който се задълбочи още повече след затварянето на Кастрационния център в Кърджали. 

На срещата кметът запозна присъстващите с действията на администрацията в тази  посока. Става въпрос за преписка  до Министерски съвет, пратена от Областна администрация, по искане на община Кърджали, преди около четири години. Молбата е теренът в село Седловина, където трябва да се изгради нов приют, с площ около 21 декара, да бъде прехвърлен на общината. Решение от държавните власти обаче до момента няма.

„Казвате, че отговорността е на областния управител, той пък казва, че държавата дава тази земя, обаче общината не бърза да си я вземе“, посочи един от доброволците, грижещи се за бездомните кучета

„Желанието ни е общо за разрешаването на този проблем. В момента, в който правителството вземе това решение. То може да бъде предложено единствено от областния управител по искане на община Кърджали. Абсурдно е да казвате, че ние го искаме, но в същото време казваме не ни го давайте, това е несериозно“ , отвърна кметът.

Доброволците обявиха, че вече имат регистрирана фондация, наречена „Спасение“, която официално ще входира предварително изготвени предложения .Едно от тях е разлепянето на брошури в селата и града. „Идеята е ние да информираме хората в селата, откъдето идва проблемът. По този начин ще им покажем как всички хора трябва да обезпаразитяват животните си и колко ценна е кастрацията“, обясни доброволецът Жанета Богданова.

Другото предложение е за безплатни ваучери за кастрация.

„Те ще се раздават от нас по селата и в града. Идеята е хората чрез тях да могат безплатно да кастрират кучетата си“, посочи още Богданова.

На срещата отношение взе и потърпевш от бездомните животни.

„Аз говоря  като потърпевш. Живея в центъра на града и ежедневно виждам бездомни кучета. Такива има и пред блока, в който живея, и дори нападат хората, вероятно когато са гладни“, посочи Бекир, дошъл на срещата, за да разбере какви мерки ще бъдат предприети в тази посока. 

Ще бъде обмислен и вариант къде да бъдат настанявани временно бездомните животни, докато новият приют стане факт.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0