ВИДЕО репортаж: Кулинарна маса за първите клиенти в НАП!

ВИДЕО репортаж: Кулинарна маса за първите клиенти в НАП!

Първите клиенти на данъчните в Кърджали бяха почерпени с питка с късмети на 2 януари. Традицията отново бе спазена и на старта на К


Първите клиенти на данъчните в Кърджали бяха почерпени с питка с късмети на 2 януари. Традицията отново бе спазена и на старта на Кампания 2020.
Офисът на Националната агенция по приходите в Кърджали отвори врати, а служителите посрещнаха първите си клиенти с тематични облекла и домашно приготвени лакомства.
„Тази година решихме да посрещнем клиентите си с кулинарна маса. Изделията са направени от екипа на НАП в Кърджали и с дрескод –бяло и червено, тъй като 2020-та е година на ново начало и основният цвят е бяло. И да се надяваме, че годината ще бъде по-добра и по-спокойна“, обяви пред 24rodopi.com Елван Гюркаш – директор на Приходната агенция в Кърджали.
Първият посетител се казва Христо Овчаров, на който му предстои пенсиониране.
“Реших още в първия работен ден да дойда, за да си проверя осигуровките, тъй като ми предстои пенсиониране“, посочи кърджарлиецът.
Данъчната кампания 2020 г. ще започне на 10 януари заради промени в законодателството. Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени най-рано на тази дата – както по електронен път, така и на място в офисите на НАП.
Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2020  година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите 30 април, напомнят от приходната администрация. През март 2020 г. ще е достъпна и предварително попълнена декларация за доходите на гражданите, които имат персонален код на НАП или електронен подпис. 
От 2020 г. самоосигуряващите се лица ще подават данъчните си декларации само по електронен път. Към момента това бе задължително само за фирмите, съобщиха от офиса на Националната агенция за приходите в Кърджали. Това се отнася и за лицата, извършвали дейност през 2019 година като регистрирани земеделски производители и подавали в това си качество декларации за самоосигуряващо се лице, уточниха от НАП Кърджали. Онлайн подаването на годишния формуляр става чрез ПИК /Персонален идентификационен код/ на физическото лице, който се издава безплатно от всеки един от офисите на приходната агенция в страната.  
От тази година вече има законова възможност приходната агенция да събира необходимата информация от фирмите за платени доходи по трудови и граждански договори и авансово удържани данъци и осигуровки. Така вече няма да се изисква към данъчната декларация да се прилагат служебни бележки за доходите, съобщиха от офиса на НАП в Кърджали. Срокът за предоставяне на информацията от работодателите в приходната агенция е 28 февруари.
Предприятията или самоосигуряващите се лица – работодатели/платци на доходи имат възможност при откриване на грешка в данните, предоставени за конкретно физическо лице, след 28 февруари 2020 г. да правят промени в предоставените данни в срок до 30 септември.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0