ВИДЕО репортаж: Крепостта на кръстопътя между Изтока и Запада

ВИДЕО репортаж: Крепостта на кръстопътя между Изтока и Запада

В обятията на мистичните Източни Родопи са сгушени повече от 50 обекта, всички  с културно-историческа стойност и значение. Една от тях е изключително

В обятията на мистичните Източни Родопи са сгушени повече от 50 обекта, всички  с културно-историческа стойност и значение. Една от тях е изключително запазената средновековна византийска крепост „Неутзикон“, по-известна като Мезек, както се нарича и селото, край което се извисява. Датировката й е от края на 11 век, но въпреки възрастта й, към момента това е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите.

„Безспорно за това играе роля строгият граничен контрол в миналите години. Само като погледнем гледката пред нас, веднага ни става ясно защо е била тук и какво точно е охранявала. Оказва се, че Маришката долина под нас е била най-прекия път за навлизане, за набези, това е бил коридорът или кръстопътят между Изтока и Запада. Всъщност и до днес е така“, разказва Хубен Скерлев, отговорник на обекта.

Хората са изумени от запазения й мащаб, което от своя страна поражда и много въпроси. Един от тях е, откъде е идвал материалът за построяването й?

„Намиращото се наблизо гръцко село Петрота, в което се намира и малък музей на камъка, дава отговор на този въпрос. Другият, често задаван, е дали крепостта някога е била наша. Да, в някакъв малък период, но официално е датирана от времето на Византия“, обяснява Скерлев за интереса на туристите, идващи тук.

Всъщност, крепостта е била още по-запазена до 1900 г., но за съжаление, тогава от нея са започнали да вземат камъни за строеж на турски казарми в Свиленград. В наши дни, това е едно от най-посещаемите места по маршрута Източни Родопи.

„Ако има нещо положително от 2020-та година и от тази пандемия е, че българите си преоткриха обектите и страната. След като се отърсиха от страха, те тръгнаха да обикалят. През юли, август и септември миналата година, ни беше най-доброто тримесечие от 2013-та година насам. И не само при нас, навсякъде, всички колеги говорят за същия резултат“, отбелязва още Хубен Скерлев.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0