ВИДЕО репортаж: Край границата: Старци чакат чужденци, за да им продадат къщите си!

ВИДЕО репортаж: Край границата: Старци чакат чужденци, за да им продадат къщите си!

Лозенградци побеля! Едно от последните села до границата с Гърция бе покрито с пухкава снежна покривка на 8 април, а жителите му, както


Лозенградци побеля! Едно от последните села до границата с Гърция бе покрито с пухкава снежна покривка на 8 април, а жителите му, както и тези от близките села бяха учудени от падналия сняг.

„Изненада ни, понеже сме засели вече картофи, домати, каквото има. Цъфнаха и дръвчетата, ама си мисля че няма да ги попари тоя път.  Сега дават до 20 градуса пак да се вдигне температурата, земята бързо ще изсъхне, даже може и да е полезно“, казва Ясен от Орлица, дошъл в Лозенградци по работа.

Той и събеседникът му Радослав, които срещаме до местния магазин, не се  притесняват толкова от снега през пролетта, по-скоро ги вълнува обезлюдяването на селата. 

„Ние в нашето село сме предимно пенсионери, около 75 души. Другите, кой хванал Запада – Англия, Германия, всички изчезват. Някои са в София, има и в Кърджали също“, казва Ясен. 

В Лозенградци от около 130 къщи, обитаеми са не повече от 70.

„Пенсионерите са много, а младите избягаха в градовете и по чужбина. Големи и хубави къщи има, ама няма никой вътре“, пък споделя Радослав.

В същото време…

„Идват от Пловдив, от София, от вътрешността да търсят къщи тук. И чужденци идват, предимно англичани. Много търсеха преди, обаче местните не ги даваха, ама сега вече ги продават“, казва още Радослав, за който и вариантът с чужденците е приемлив, важното е да не опустява селото.

„Никакъв проблем няма да е с чужденците, ще се разбираме. Да идват, важното е да има хора“, допълва възрастният мъж.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0