ВИДЕО репортаж: Кошмарът на финал! 101 393 документи подменени в Родопите!

ВИДЕО репортаж: Кошмарът на финал! 101 393 документи подменени в Родопите!

Паспортните служби се справиха за отличен Паспортните служби в Родопите се справиха като за отличен. Общо 101 393 лични документи

Паспортните служби се справиха за отличен


Паспортните служби в Родопите се справиха като за отличен. Общо 101 393 лични документи са били издадени от началото на годината в областите Кърджали и Смолян. Мобилни екипи, дълги опашки в ситуация на епидемия, но въпреки това големият наплив отмина.

В средата на октомври едва няколко души ежедневно чакат да подадат заявления пред Паспортната служба в Кърджали, която се превърна за пореден път в най-гоещата точка в Родопите през лятото и началото на есента. 39 923 лични карти са били издадени от началото на годината до 14 октомври в Кърджалийско, посочиха за „Родопи voice“ от Областната дирекция на МВР. За подмяна остават около 15 000 документа, като 8000 от тях са в хипотеза „удължен срок“ заради пандемията. За същия период са подменени 47 604 паспорта. Срокът на още 20 000 изтича до края на годината, но задграничният документ не попада в графата „задължителен“ за преиздаване.

Близо 63 на сто от личните карти с изтичащ срок в област Смолян са били преиздадени в периода януари-30 септември, посочиха пред наш екип от Областната дирекция на МВР. 13 866 лични карти са подменени, като за смяна остават още 8 284. „Имаме пълна готовност, при подаване на заявление в срок, то до края на годината и тези документи да бъдат издадени“, категорични са от вътрешната дирекция в Смолян. Най-натоварените месеци в паспортните звена в региона са били юни и юли, когато са издадени съответно 2461 и 2433 лични карти.

През летните месеци пък звената в Кърджали преминаха в режим на удължено работно време заради огромния наплив. След отпадането за изискването за отрицателен ПСР за влизане от Турция, пред Паспортна в Кърджали в началото на септември се редиха по 1000 души на опашка. Болшинството от тях-изселници от региона.

Заради очаквания огромен наплив, звената пък организираха мобилни групи за приемане на заявления в малки населени места, администрации, както и предприятия.

Припомняме, че заради епидемията и извънредното положение, срокът на всички изтичащи документи в периода 13 март-31 октомври бе удължен с 6 месеца. От 1-ви ноември обаче срокът отново става законоустановеният- в рамките на месец личната карта трябва да бъде подменена.

24rodopi.com

На снимките:

-Паспортна в Кърджали сега

-В началото на септември

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: