ВИДЕО репортаж: Костадин Ангелов: Хората не си правят тестове, не искат изолация

ВИДЕО репортаж: Костадин Ангелов: Хората не си правят тестове, не искат изолация

„Заболеваемостта в региона е 156,9 на 100 000 души за 14 дни, докато постъпилите в лечебните заведения и потърсилите здравна помо

„Заболеваемостта в региона е 156,9 на 100 000 души за 14 дни, докато постъпилите в лечебните заведения и потърсилите здравна помощ отговарят на една по-голяма болнична картина. Именно затова анализът, който направихме, отчита скрита заболеваемост и най-вероятно на нея се дължи това повишено търсене на болнична помощ. Най-вероятно хората не си правят тестове по различни причини. Някои не искат да бъдат поставени в изолация, други не искат да карантинират хора. Това е нещо, което не ни помага на нас“, обяви здравният министър Костадин Ангелов в Кърджали.

В национален план обаче показателите на заразените с Ковид-19 са по-високи, но вече сме по-подготвени, коментира Ангелов.

“Няма го този страх от ноември и октомври. По-подготвени сме, по-оборудвани и сме готови за това, което се случва. Не се усеща този натиск върху системата от ноември месец“, каза още здравният министър.

Що се отнася до масовата ваксинация, тя може да бъде подновена до дни. Изчаква се само решението на Европейската агенция по лекарствата и експертизата на съдебните лекари заради смъртния случай след поставяне на  „Астра Зенека“ в Пловдив.

„Поръчаните ваксини са 18 милиона. Когато тръгвахме да ги поръчваме, ние знаехме, че хората, които ще се ваксинират, ще бъдат около 3 милиона души, за да постигнем тези 65%. Искахме всеки човек от тези 65% да може да си избере ваксина, от всичките видове на пазара“, обясни министърът и посочи, че пратката от „Астра Зенека“ в страната не е проблемна. 

Все още обаче има колебания по отношение имунизацията при определени групи хора.

“Има държави, които ваксинират бременни жени, като Израел например. Има държави, които не ваксинират бременни жени, има такива, които съветват бременни и такива, които имат планове да имат деца, да не се ваксинират. Попитахме нашия експертен съвет и от там отговориха, че не препоръчват на бременни жени и такива, които имат планове за забременяване да се ваксинират“, посочи министър Ангелов.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0