ВИДЕО репортаж: Колко е стара „Старата главна“…

ВИДЕО репортаж: Колко е стара „Старата главна“…

„Старата главна“ - така наричат кърджалийци улица „Републиканска“ в областния град. Едва ли обаче повечето съзн

„Старата главна“ – така наричат кърджалийци улица „Републиканска“ в областния град. Едва ли обаче повечето съзнават колко стара е наистина тя. През всичките години, от зората на нейното изграждане, тя е била и е все още най-натоварената и многолюдна улица. Неизброими са стъпките, отеквали по Старата главна.

„Още през Отоманско време, преди повече от два века и половина, улицата се е казвала „Джумхуриет джаддеси“, което ще рече „Републиканска“ на български. И преди Освобождението и след Балканската война, и до ден-днешен носи това име“, казва Мехмед-Решад Мерт.

„Тук е била главната улица, Старата главна улица. Навремето, като ученици, учехме в гимназията. Тук, по нея правихме вечерно време гезмета“, разказва пък Вълчо Пепеланов. Или казано на съвременен език – разходки. В забързаното си ежедневие обаче, едва ли някой забелязва извисяващите се внушителни дървета по нея. Трите достолепни  чинара не предизвикват интерес у минувачите, но са реликва за града.

„Дафинов се казва човекът, който ги е посадил. Той е дошъл като малък от Беломорска Тракия, когато са ги гонили, някъде 15-17 година на миналия век. Всички от там са избягали и дошли в Кърджали. Тогава са били малки фиданки, когато ги е засадил човекът, а сега са на повече от 100 години“, разказва Пепеланов.

По думите на стария кърджалиец, чинарите са ценни защото са част от миналото в настоящето.

„През всички години тези чинари не са барнати и никой не ги пипа, защото те са историята на Кърджали, реликва са“, отсича възрастният мъж.

И сякаш за да ни докажат, че Старата главна все още носи белезите на миналото, ни показват и една от най-старинните  къщи край нея – изградена от камък, хоросан, олово и желязо. Това, с което са разполагали хората по онова време.

“Тези дървета са на един век, а пък тази сграда е на няколко. И досега не може да се определи с точност. Питал съм двама от архитектите на община Кърджали, и двамата бяха озадачени. Не могат да определят годините на сградата“, пък казва Мехмед-Решад.

Според него, камъните, с които е изградена къщата, са носени от стара кариера в района на село Мост. Неслучайно, допълва възрастният мъж, много от мостовете в региона са изградени именно от нея.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0