ВИДЕО репортаж: Когато Равда бе част от Кърджали: 25 000 деца на море, 14 дни за 30 лева!

Ученическите лагери по Черноморието, но онези отпреди години, когато картите бяха за 14 и повече дни, а цената им не повече от 30 лв. З

Ученическите лагери по Черноморието, но онези отпреди години, когато картите бяха за 14 и повече дни, а цената им не повече от 30 лв. За тях си спомня Вълчо Костов, който 46 години е отговарял за почивните бази на учениците от Кърджали. Същият възрастен мъж, който преди дни сподели рецептата си за дълголетие – приятели, движение, ракия, днес ни връща назад във времето, чак до 1970 г., когато поема ръководството на ученическите лагери.

„Ежегодно пращахме по 25 000 деца на почивка. От 70 000 ученици, 25 000 на почивка. Сега няма кой да отиде на тези места, всичко е разсипано, заедно с посудата, с леглата. За една вечер с багери свалиха базата в Равда“, разказва бай Вълчо с тъга.

Цените на картите…

„За първо дете се плащаше пълна такса, която беше не повече от 20-30 лв. За второ дете цената падаше с 50%, а ако семейството има и трето, то за него почивката бе безплатна.

Първо бяха 21 дни, после станаха 14. Сега вече няма и толкова“, разказва бившият ръководител на лагерите.

Гости на кърджалийските бази са били и деца чужбина. За тези заслуги Вълчо Костов е отличен.

„Аз съм почетен гражданин на градове в три държави. На Чорлу – Турция, Камаридис – Гърция и Измаил – Украйна. Причината е, че карахме техни деца на нашето море. Водихме и руснаци също…“, спомня си с умиление Вълчо Костов.


Днес почивна база за ученици в Равда има. Тя е собственост на Еднолично акционерно дружество. От хотелски тип е, като тази година цената на ден за дете е била 22 лв.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0