ВИДЕО репортаж: Когато гурбетът омръзне: 90 „нови“ къщи за 10 години в родопско село!

ВИДЕО репортаж: Когато гурбетът омръзне: 90 „нови“ къщи за 10 години в родопско село!

Седларе - живото родопско село. 90 къщи са ремонтирани и обновени само за последните десет години. Единствената стара сграда, върху

Седларе – живото родопско село. 90 къщи са ремонтирани и обновени само за последните десет години. Единствената стара сграда, върху която погледът се спира, е детската градина, по фасадата на която още личат лозунгите от тоталитарния режим. Днес обаче селото е едно от най-предпочитаните в общината, а оживлението се усетило след изграждането на пътя за „Маказа“ и моста към Момчилград, разказва неговия кмет Йозджан Хюсеин. И макар и тук гурбетът да е станал основно препитание за младите, и много от местните да са се изселили преди години в Турция, всички те започват да се връщат.
“Предимно възрастни хора останаха по селата, тенденцията обаче е да се завръщат и младите от Запада, а от Турция си идват пенсионерите. Идват си тук, искат да си живеят пак по родните си места“, споделя кметът.
А припечеленото в развитата Европа се влага тук, казва още Йозджан Хюсеин.
“Тези, които работят на Запад, няма какво да говорим, парите изцяло си влагат тук. Строят големи къщи, на два, три етажа. Искат да се върнат хората, това е истината, не временно, а трайно. Дори и младите, омръзна им вече тоя гурбет!“, разказва кметът.
Особено осезаемо процесът на обновяване на старите къщи с нови се усеща в махала „Градинка“. Именно там се извисяват най-новите и големи постройки, от тук се открива и невероятна гледка към Момчилград…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0